Hírek

2012.11.27. 17:04

Szörp lesz az ibolyából

Miháld - Különleges szörpöket, lekvárokat és ízletes birsalmasajtot készít Illésné Farkas Katalin őstermelő. Egészséges, tartósítószermentes termékekről van szó, melyek alapanyaga többféle: a repertoár a rózsasziromtól a gyümölcsökön át egészen a citromfűig terjed.

Horváth-Balogh Attila

Illésné Farkas Katalin férjével egyetértésben adta fel még évtizedekkel ezelőtt jól fizető állami gazdasági munkakörét és választotta a bizonytalanabb, ám sokkal több lelki nyugalommal kecsegtető őstermelői létet. Miközben élvezték a függetlenséget, megtalálták azt a szerepkört és termékskálát, amit a piac igényel, és el is lehet belőle tartani egy családot.

Illésné Farkas Katalin: - Nincs feldolgozhatatlan növény, addig agyalok, amíg fogyasztható nem lesz. Fotó: Gergely Szilárd

- Eredetileg növénynemesítőnek tanultam az akkor még működő nagykanizsai mezőgazdasági főiskolán  - emlékezett vissza az asszony. - Mikor végeztem, elkerültem Tolnába egy állami gazdasághoz, ahol ágazatvezetőként dolgoztam 10 évig a férjemmel együtt, aki növénytermesztő volt. Igazi robotmunka folyt ott, a felelősség miatt igen nagy lelki teherrel. Éreztük, hogy ezt hosszú távon nem lehet bírni, s úgy döntöttünk, inkább kilépünk a mókuskerékből, és a saját utunkat járjuk. Ez nem volt egyszerű, néha göröngyök is a lábaink alá kerültek, de a nyugalmat, azt, hogy a magunk urai lehetünk, senki nem tudta volna megfizetni. Most négy hektáron gazdálkodunk, és részt veszünk egy gyümölcsös művelésében is.

- Almát, körtét, diót, gesztenyét, birset, meggyet, barackot és bogyósgyümölcsöket, ribiszkét, illetve málnát termelünk - magyarázta. - Ezenkívül vannak fűszernövényeink is, menta, citromfű, levendula, melyekből csakúgy, mint a gyümölcsökből hidegen, áztatással szörpöt készítek. Epret is termesztek, és rózsaszirmot gyűjtök, szintén szörpöt készítek, valamint lekvárt főzök belőlük. A birsalmát pedig sajtnak dolgozom fel.

Katalin saját receptúrákból dolgozik, amiket folyamatosan csiszolgat, javítgat, elvesz belőlük, hozzájuk tesz; rengeteget kísérletezik.

- Nincs olyan növény, ami feldolgozhatatlan a számomra, addig agyalok rajta, amíg fogyasztható nem lesz a végeredmény - magyarázta nevetve. - Ha rászánom magam, előbb-utóbb mindenből kihozok valamit. Egy ismerősöm azt mondta, hogy Svájcban és Ausztriában finom ibolyaszörpöt ivott. Nálunk, itt a kertben annyi ibolya nyílik, hogy kaszálni szoktuk. Már biztos vagyok benne, hogy tavasszal megpróbálok abból is szörpöt készíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!