Hírek

2012.11.21. 13:26

Munkavédelem: a kórházban a dolgozókat és a betegeket egyaránt óvják

Zalaegerszeg - A Zala Megyei Kórház munkavédelmi feladatai több szempontból is speciálisak. Egyrészt az egészségügy eleve bonyolult, veszélyes közeget teremt, mésrészt nem csak a dolgozókat, a betegeket és a látogatókat is meg kell óvni.

Magyar Hajnalka

E komplex feladatnak sikerrel tesznek eleget, amit bizonyít, hogy a balesetek száma csökkenő tendenciát mutat. Tavalyelőtt 17, tavaly 12, idén mindössze 7 esemény történt, ami, tekintve az 1600-at meghaladó dolgozói létszámot, s a temérdek beteget, elenyésző. Ráadásul a munkanap kieséssel járó balesetek nagy része esés, botlás volt, tehát  nem állt összefüggésben munkahelyi mulasztással. Az eredmény mögött a tűz- és munkavédelmi osztály tervszerű ellenőrző, megelőző, kockázat csökkentő munkája áll.

Kovács Istvánné osztályvezető és Pribék András munkavédelmi előadó az egyik műtőt ellenőrzi (Fotó: Pezzetta Umberto)

- Egy kórházban a munkavédelemnek együtt kell fejlődnie a gyógyászattal, hiszen ha nem ismerjük a gyógyítási folyamatot, annak veszélyeit sem tudjuk kiküszöbölni, kezelni - avat munkájuk részleteibe Kovács Istvánné, a tűz és munkavédelmi osztály vezetője. - Nyomon követünk minden technológiai váltást, új műszerek, gépek üzembe helyezését, csak  az elmúlt három évben  99 új készülék vizsgálatát végeztük el olyan megközelítésből, hogy biztonságos e velük a munkavégzés. A sürgősségi osztály beindulása ilyen szempontból is kiemelt feladatunk volt.

A figyelmük mindenre kiterjed.   Épp a napokban ellenőrizték a központi műtő néhány egységét,  átvizsgálva minden műtőbeli eszközt, technológiát, kezdve azon, hogy a sűrített levegő és az oxigén csatlakozása rendben van-e, egészen addig, hogy nem kopott-e a festés. Arra is figyelnek, hogy a fertőzés behurcolását kizáró védőöltözetet használják e az egészségügyiek és a kisegítő személyzet, mint ahogy afelett sem siklanak el, hogy gyógyászati műszert  csak szabványos elektromedikai tábláról szabad táplálni, "sima" elosztóról nem. Az osztályvezető mutatja a friss jegyzőkönyvet, ami még arra  is kiterjed, hogy rögzíteni kell a kissé mozgó kilincset, vagy a csempe  töredezett szélét ellátni élvédő sínnel. Ezek ugyanis mind kisebb sérülések forrásai lehetnek, vagy akadályozzák a tökéletes fertőtlenítést.

Kovács Istvánné 40 éve foglalkozik munkavédelemmel. Villamosipari végzettséggel kezdett a Zalatervnél, majd felsőfokú munkavédelmi képesítést szerezve a tejiparhoz ment dolgozni. Hamarosan átkerült a munkavédelmi felügyelőségre, ahol 25 évig tevékenykedett, ám 14 éve már a kórházban kamatoztatja tapasztalatait

- A higiéné egy kórházban alapkérdés - folytatja Kovács Istvánné. - A steril helyiségeket megfelelő védőruhába öltözött munkatársak fertőtlenítik permetezéssel, de olyan gépünk is van, amit csak be kell kapcsolni, a kolléga elhagyja a szobát, s a műszer fertőtleníti a légteret. Ilyet használunk például az intenzív kórtermekben, s a szívsebészeti intenzíven.

A munkanap kieséssel nem járó sérülések egy része az elhasznált  tűk nem megfelelő kezeléséből adódik. A fecskendők védőkupakját ugyanis  tilos   használat után visszahelyezni, ám néha figyelmetlenségből ez mégis megtörténik, s ilyenkor könnyen megszúrja magát a dolgozó.

- Komolyan kell ezt venni, hiszen például hepatitisz C fertőzést okozhat, ezáltal foglalkozási megbetegedést eredményezhet, amire sajnos korábban volt is példa.

Az egészségügyi munka számos kémiai, biológiai kockázatot hordoz. A cél, hogy a legkorszerűbb technológiák bevezetésével ezeket minimalizálják. Ennek jegyében például a patológián intézkedtek a szövettani metszetelőkészítés  során levegőbe kerülő káros anyagok (formalin) koncentrációjának csökkentése, az alsó és felső elszívás hatásfokának növelése érdekében. Ugyanitt a metszetfestésre használt, rákkeltő anyagok alkalmazását minimálisra csökkentették. A központi sterilizálóban korszerű fóliahegesztőket állítottak munkába, csökkentve a füstképződést. A  műtéti eszközök ugyanis sterilizálás után fóliaköpenyt kapnak, az ehhez használatos régi hegesztőkészülékeket cserélték nemrégiben újakra.

Az is nagyon izgalmas kérdés,  mit kezdenek a használt kötszerekkel, s hova kerülnek például az eltávolított vakbelek, mandulák...

- A kórház minőségügyi dokumentuma szabályozza a kommunális és a veszélyes hulladék, valamint a szervmaradványok gyűjtését. Ehhez speciális, az előírásoknak megfelelő  tároló edényeket, s a biológiai kockázatra szimbólumokkal ellátott sárga zsákokat használunk. Munkavédelmi szempontból azt is ellenőrizzük, nem keveredik-e a veszélyes és a kommunális hulladék, különös tekintettel az injekciós tűkre, ami a zsákot átszúrva könnyen balesetet okozhat. Az egyszer használatos tűket például eleve külön kell gyűjteni,  vastag falú flakont  javaslunk, amibe csak bedobni lehet, kivenni már nem.

A veszélyes hulladékot hűtve tárolják, erre a célra kialakított helyen, speciális badellákban, amit a szolgáltató elszállít, s tartalmukkal együtt megsemmisít. Megtudjuk, épp nemrégiben tartottak ellenőrzést a hűtőkamrában, s példás rendet, tisztaságot találtak.

Készült a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által a munkaügyi bírságok felhasználása keretében nyújtott támogatásból

Ezek is érdekelhetik