Hírek

2012.11.12. 11:38

Kánikula és extrém UV-B sugárzás mellé még tüsszöghetünk is

Budapest - Védekezzenek a leégés ellen, délelőtt 11 és délután 3 óra között kerüljék a napozást. Az allergiásoknak további rossz hír: tíznél több allergén növény virágpora van jelen a levegőben.

MTI

A kánikula mellett nagyon erős lesz az UV-B sugárzás szombaton - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az országos tiszti főorvos utasítása szerint szombaton 0 órakor életbe lépett a szerda éjfélig tartó hőségriadó.

A meteorológiai szolgálat honlapján közölte: a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8,4-es (extrém) UV-B sugárzás várható. Ekkor a normál bőrtípusú embereknél már 15-20 perc napon tartózkodás is bőrpírt okozhat, ezért mindenkitől azt kérik, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás okozta leégés ellen. Amennyiben lehetséges, délelőtt 11 és délután 3 óra között kerüljék a napozást.

A nagy meleg miatt szombatra Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint a fővárosra harmadfokú figyelmeztetést adtak ki, mert ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett alakulhat.

A többi megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Az előrejelzés szerint szombaton az ország nagy részén nem várható csapadék. A hőmérséklet délután 31-36, késő este 24-29 Celsius-fok között alakul.

Az ország tavainál is napos, meleg idő várható, viharjelzés sehol nincs érvényben. A Balaton Siófoknál és a Velencei-tó Agárdnál egyaránt 24 fokos, a Tisza-tó és a Szelidi-tó 24, míg a Fertő-tó vízhőmérséklete 25 fok - közölte a meteorológiai szolgálat.

Pollenhelyzet

Több mint tíz allergén növény virágpora van jelen a levegőben, ezek közül több olyan erős koncentrációban, amely az arra érzékenyeknél már tüneteket is okoz - derül ki az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb jelentéséből.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton Facebook-oldalán azt írta: a hét elején visszaesett a pollenterhelés, azt követően viszont – kis mértékben ugyan –, de ismét erősödött.

Az OKI adatai szerint az allergén gombák koncentrációja az elmúlt héten is elérte a nagyon magas szintet. A csalánfélék virágporának koncentrációja közepes szintet ért el, de Budapesten és Pécsett magas koncentrációt is mértek. Tüneteket okozó közepes koncentrációban regisztrálták még a pázsitfűfélék pollenszemeit is, míg Pécsett a hárs, Zalaegerszegen pedig a szelídgesztenye is okozhat tüneteket.

Alacsony koncentrációban jelen van a levegőben az útifű, a libatopfélék, a kender, a lórom és az ernyősvirágzatúak virágpora is - írta az ÁNTSZ.

Ezek is érdekelhetik