Hírek

2012.11.02. 17:05

Jobbik: negatív hatása lesz a földpiacra

Lenti - Az új földtörvény nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, a külföldiek továbbra is könnyen szerezhetnek termőföldet Magyarországon - álltja a Jobbik mezőgazdasági kabinetjének, s egyben a Zala megyei közgyűlésnek tagja.

Gyuricza Ferenc

Völgyi Zoltán mindezt egy pénteken megtartott sajtótájékoztatón mondta, ahol többek között arra is felhívta a figyelmet, hogy a földtörvény értelmében minden olyan személynek lehetősége lesz termőföldet vásárolni, aki mezőgazdasági végzettséggel rendelkezik, s életvitelszerűen azon a településen tartózkodik, ahol gazdálkodnia akar. Völgyi Zoltán szerint ezzel nem lehet megakadályozni a külföldiek földszerzését, mivel a hazánkban gazdálkodók már most megfelelnek ezen feltételeknek. Ezzel szemben a hazai földtulajdonosok közül csak kevesen bírnak mezőgazdasági végzettséggel, ezáltal a törvény őket kirekeszti a további földszerzés lehetőségéből.

Völgyi Zoltán azt is hozzátette: a kormányzati elképzelések a földpiacra negatív hatást gyakorolnak, mert kínálatnövekedést eredményeznek, ez pedig termőföldárak csökkenéséhez vezet. A Jobbik képviselője azt sem tartja üdvösnek, hogy a helyben élőknek csak véleményezési joga lesz a termőföld-vásárlások kapcsán, hiszen mint fogalmazott: ismerve az elmúlt időszak földbérleti pályázatai körüli botrányokat és visszaéléseket, sok jóra nem számíthatunk ezen a téren sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!