Hírek

2012.11.05. 21:06

Hat számjegyű minimálbért kérnek

Zalaegerszeg - Győr, Vas és Zala megyei szakszervezeti vezetők részvételével tartottak hétfőn információs fórumot az MSZOSZ zalaegerszegi képviseletén, melyen Hernádvölgyi Andrea alelnök szólt az aktuális célokról.

Hajdu Péter

Elsőként a szakszervezetek jelenlegi legfontosabb feladatáról, a bérharcról szólt az alelnök. Megkezdődtek az országos bértárgyalások. Ismert, hogy a jelenlegi gyakorlat szerint bizonyos konzultációk után a kormány hirdeti meg a következő évre aktuális minimálbért és szakmunkás bérminimumot. Jelenleg a versenyszféra konzultációs fóruma zajlik, melynek eddigi tapasztalatai alapján Hernádvölgyi Andrea kijelentette: már most látszik, hogy nem lesz bérmegállapodás. A munkáltatók csak azt tudnák támogatni, hogy nominálisan ne csökkenjenek a nettó minimális bérek. A kormányzat egyelőre nem foglalt el álláspontot. Az eddigi kormányzati megnyilvánulások arra engednek következtetni, hogy legfeljebb inflációkövető emelés várható. De mekkora? Pillanatnyilag öt százalék körülire becsülik a jövő évre várható pénzromlást.

– Mi egészen mást mondunk, mert az átlag alatt kereső kollégáink kényszerfogyasztók. Enni kell, rezsit és adósságot kell fizetni, és másra már nem futja az alacsonyabb keresetekből. Ezért az MSZOSZ álláspontja szerint a jövő évi minimálbérnek legalább hat számjegyűnek kell lennie. Számításaink szerint ahhoz, hogy 2013-ban a 2010- es vásárlóértékét elérje a minimálbér, ahhoz 106 ezer forintnak kell lennie, de ez ellen a munkáltatók tiltakoznak – mondta az alelnök.

Az MSZOSZ szövetségi tanácsa célul tűzte az integrációt. Az alelnök elmondta, hagyományosan négy szakszervezeti konföderáció működik együtt. Kettő a közszférában érdekelt, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, valamint az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, kettő pedig – az Autonóm Szakszervezeti Szövetség és az MSZOSZ – a versenyszférában. Ezt az együttműködést szorosabbá szeretnék tenni, ha a szakszervezetek elindítanának egy integrációs folyamatot. Mint Hernádvölgyi Andrea elmondta, egy nagy konföderáció létrehozása a cél, amelyben egyesíteni tudnák az erőiket.

Az MSZOSZ régiós tanácsa három éve, Újvári Károly volt zalai képviseletvezető emlékére létrehozta a Tett – Érdekvédelemért nevű szakszervezeti kitüntetést, amelyet hétfőn a három megye egy-egy szakszervezeti vezetőjének adtak át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!