Hírek

2012.11.09. 17:29

Halálra gázolt egy kerékpárost, három évet kapott

Zalaegerszeg - Jogerősen is három év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélete a bíróság Renczés Richárdot, aki kerékpárost gázolt halálra és segítségnyújtás nélkül elhajtott.

Arany Gábor

Ezzel a törvényszék helybenhagyta a városi bíróság júniusban hozott ítéletét, amely a gépjárművezetéstől négy, a közügyek gyakorlásától két esztendőre szóló eltiltást is tartalmazott.

Mint emlékezetes 2011. szeptember 18-án vasárnap reggel fél hat tájt Renczés Richárd (25) Zalaszentivánról a város felé tartva Renault Twingo személyautójával Pózva közelében elütött egy kerékpáros nőt, aki a helyszínen életét veszítette. Renczés nem állt meg, hanem Pózván, a 74-es úton át Zalaszentlőrincen át - részben mezőgazdasági utakon - Alibánfára hajtott, ahol testvére udvarán elrejtette a jobb elején sérült gépkocsit. Ponyvával, ágakkal fedte le, hét óra tájt ért haza Zalaszentivánra.

Renczés a baleset előtti órákat barátaival egy zalaegerszegi diszkóban töltötte. Öt óra körül indult haza, ekkor azonban többekben felvetődött, hogy ő nem alkalmas a vezetésre. Az eljárásban meghallgatott tanúk, illetve a szakértő által elmondottak alapján nem lehetett megállapítani, hogy a fiatalember esetleg a vezetési képességét befolyásoló szer hatása alatt ült volna autóba. Mivel Renczés Richárdot a rendőrség a gázolás utáni nap délutánján vette őrizetbe, ezt az akkor megejtett vizsgálattal sem lehetett volna kideríteni.

Az viszont bebizonyosodott, a kerékpáros nő lámpáját 90, az alakját már 55 méterről látnia kellett volna a vádlottnak. Figyelmetlensége miatt azonban nem észlelte az asszonyt és elgázolta. Renczés az ütközés okozta ijedtséggel magyarázta, hogy nem állt meg, nem nyújtott segítséget és nem tért vissza. Az viszont már tudatosságra vallott, ahogy igyekezett megakadályozni, hogy a hatóság a nyomára jusson.

Pénteken a törvényszéken Renczés Richárd védője a büntetés enyhítését, felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását, előzetes mentesítést és a közügyektől eltiltás mellőzését kérte.

A másodfokon eljáró bírói tanács azonban erre nem látott módot. Mint dr. Rupa Melinda indoklásában elhangzott: az ítélet megalapozott, a büntetés mértéke kifejezte az enyhítő körülményeket is, hiszen az a középmértéknél rövidebb idejű szabadságvesztésről szól. Kiemelte: bár nem igazolódott be az ittas járművezetés, de a balesetet megelőző órákban Renczés alkoholt fogyasztott, ami mutatta hozzáállást a közlekedési szabályokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!