Hírek

2012.11.06. 06:02

Enyhülés a tűzvédelmi előírásban

Zalaegerszeg - Túlvagyunk az első fagyos napokon, sok társasház folyosója kizöldült a bemenekített növényektől.

Arany Gábor

Ez év elejétől megváltoztak a tűzvédelmi előírások és komoly bírságot helyeztek kilátásba a megszegőkkel szemben. A sajtó némi túlzással arról írt, százezer forintba is kerülhet a lépcsőházban telelő muskátli. Nos, a helyzet azért nem volt ennyire kritikus, ráadásul a jövő héttől némileg enyhülnek a szabályok. A változásokról a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon érdeklődtünk.

Kevesebb szigorral

Sajtószóvivőjük, Farkas Diána tűzoltó hadnagy foglalta össze a tudnivalókat.

- Az eddigi előírások szerint a menekülési útvonal leszűkítése, a kiürítéshez szükséges átbocsátóképesség méretéig, továbbá ott éghető anyag tárolása, burkolat, dekoráció elhelyezése is csak a tűzvédelmi hatóság engedélyével történhetett - kezdte. - November 13-tól az épületek menekülési útvonalain éghető anyagok például dekorációk, burkolatok, az építési termékek és biztonsági jelek kivételével csak a fal vagy a padló felületének 15 százalékáig helyezhetők el, úgy hogy a menekülési útvonal legkisebb szabad szélessége általános esetben 1,10 méternél nem lehet kevesebb - emelte ki.

Fontos: a menekülésre számításba vett útvonalakon elhelyezett installációk, dekorációk, anyagok a hő- és füstelvezető képességet nem korlátozhatják.

Farkas Diána felhívta arra is a figyelmet, hogy az 50 fő feletti befogadóképességű rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendelet szerinti zenés, táncos rendezvényeket szolgáló helyiségben égéskésleltetett, lángmentesített dekoranyagok vagy akkreditált laboratórium által igazolt, a vonatkozó műszaki követelmény szerinti 1-es osztálynak megfelelő függönyök alkalmazhatóak. Az épületek menekülési útvonalai semmi módon nem szűkíthetők.

Lakóépületekben a menekülési útvonalakon (közlekedők, lépcsőházak) éghető anyagok, az útvonalat leszűkítő tárgyak csak a cikk elején említett mértékig helyezhetők el. Ezeken a helyeken a rendeltetéssel nem összefüggő elektromos berendezés felügyelet nélkül nem üzemeltethető. A lakóépületekben a folyosókon, lépcsőkön, pihenőkön tarthatók növények, amennyiben a menekülési útvonalat nem szűkítik le.

- Ennek értelmében például egy 1,6 méter széles folyosón 24 centiméter szélességig helyezhetőek el szabadon növények - magyarázta Farkas Diána. - Tehát a telelő vagy a folyosói, lépcsőházi dekorációként kihelyezett zöldek november 13-tól nem sértenek tűzvédelmi előírást, ha a fent meghatározott feltételeknek megfelelnek - összegezte.

Végezetül felhívta rá a figyelmet, a tűzvédelmi bírságok összege nem változott meg, csak enyhébbek a feltételek.

Zala megyében idén 30-nál többször ellenőriztek, többségében a társasházak lépcsőházaiban szabálytalan tárolással találkoztak. Gyakran a villamos-, illetve villámvédelmi berendezések időszakos felülvizsgálata sem volt megfelelő, hiányosak voltak a helyi tűzvédelmi szabályok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!