Hírek

2012.10.17. 19:42

Deák Ferenc, a haza bölcse születésnapján (fotókkal)

Zala megyei körkép - Szerdán volt 209 éve, hogy Söjtörön világra jött Deák Ferenc államférfi, a haza bölcse, a nemzet prókátora. A jeles napról több, életéhez kötődő zalai településen megemlékeztek.

Munkatársainktól

FOTÓK - Deák-megemlékezés Söjtörön

FOTÓK - Megemlékezés a zalaegerszegi Deák szobornál

Zalaegerszegen Deák Ferenc szobránál emlékeztek a haza bölcse születésnapjára. A Deák Ferenc és Széchenyi István Szakközép- és Szakiskola tanulói és énekkara által életre keltett műsor gerincét a hagyományoknak megfelelően Deák Ferenc egyik beszéde adta.

A szervezők úgy vélik, e módon lehet a legplasztikusabban s a leghitelesebben felmutatni megyénk jeles szülöttének államférfiúi és emberi erényeit. Ez alkalommal egy 1868 végén elhangzott beszéd elevenedett meg, amit a pesti polgárok küldöttségéhez intézett Deák, bő egy évvel az 1867-es kiegyezés után. Íme egy részlet, amelyben a fanyalgókhoz szól: „ El lehet nekik mondani, hogy a mohácsi vész óta Szent István koronájának országai így együtt soha nem voltak, mint most. El lehet mondani, hogy az a külföldi tőke, mely még a határszélig is óvakodott eljönni, most mégis nagyobb mértékben és könnyebben foly be az országba, és a mi népünk elég ügyes, elég eszélyes ezt a haza javára felhasználni. A kereskedelmi eszközök, a vasutak olyan mérvben épülnek, terveztetnek és vannak munkában, amit ezelőtt lehetségesnek is alig hittünk. (...) El lehet mondani, hogy Isten irgalmából és segélyével a valósággal szegény emberek száma is nagyon megfogyott, s a munkaképes ember kereshet annyit, hogy becsületesen élhessen belőle.”

Kehidakustányban az iskolában és a kúriánál is Deák-ünnepséget tartottak szerdán, a haza bölcse születésnapján. A Kehidakustányi Turisztikai Egyesület, valamint a Lorántffy Zsuzsanna Református Általános Iskola és Gimnázium és a Deák Ferenc Általános Iskola közös szervezésében Ki mit tud? vetélkedőt, történelmi és anekdotaversenyt szerveztek a diákoknak, akik helytörténeti előadásokat hallgathattak, s a múzeumban tárlatvezetésen vehettek részt. A Deák-kúriánál délelőtt kezdődött a megemlékezés, az iskolások műsora után a ZalA-KAR társulás közművelődési referense, Gergely János mondott beszédet, majd Lázár István polgármester méltatta a haza bölcse tevékenységét. Az ünnepségen jelen volt, s koszorúzott a család leszármazottja, Deák Vilmos, aki korábban Szakos Máriával együtt írt könyvet Deák Ferencről.

Söjtörön szerda délután Deák Ferenc szülőházánál tartottak ünnepséget, amelyen a helyi általános iskola tanulói irodalmi műsorral emlékeztek a falu jeles szülöttére. Ezt követően Baksa István polgármester mondott ünnepi beszédet, hangsúlyozva: bennünket is a kiegyezés eszméjének kell vezérelnie, a mai viszonyok között is fontos a józan ész.

– Megbékélésre van szükség a nagypolitikában, de a szomszédos települések között, sőt saját településünk lakói között is – mutatott rá Baksa István, s azt kívánta, Deák Ferenc élete és munkássága mutasson ehhez példát.

Az ünnepség végén a Söjtöri Népdalkör Egyesület adott műsort, s koszorúkat helyeztek el Deák szülőházánál a helyi szervezetek, valamint Pusztaszentlászló képviselői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!