Hírek

2012.09.16. 18:49

Programokat tartottak a kulturális örökség napja apropóján Zala megyében

Zalaegerszeg, Vindornyalak - A kulturális örökség napjai apropóján a hétvégén Zala megyében is több településen várták különleges programokkal az érdeklődőket.

Péter Gyöngyi

Zalaegerszegen a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben „A zalaegerszegi zsinagóga az építéstől napjainkig” címmel nyílt tárlat, a látogatók újságcikkek, fotók, egyéb dokumentumok segítségével idézhetik a múltat. Szombaton még egy kiállítás nyílt Szil-szál szalmaszál címmel, Fabók-Dobribán Fatime munkái kerültek közönség elé.

Szombaton Nagy Johanna igazgató köszöntője után Megyeri Anna, a Göcseji Múzeum történésze rendhagyó túrán kalauzolta az érdeklődőket, akik megyeszékhelyi homlokzatokat vehettek szemügyre. A szakember felhívta például a figyelmet a Záév Zrt. parkolójában látható szobrocskára is, mely valaha szintén homlokzatdísz lehetett.

Vindornyalakon a faluház, a katolikus templom, valamint a felújított Hertelendy-kúria várta a látogatókat a kulturális örökség napján. Az érdeklődők megtudhatták, hogy a kis falu legnagyobb kincse az 1700-as évek végén a Vindornya- patak melletti dombra épített műemlék kúria. A házat 1992 és 2002 közt felújították, ma közösségi házként funkcionál. Hogy a közönség ne maradjon kortárs művészet nélkül, vasárnap a VindornyalakART művészei jóvoltából kiállítás nyílt az épületben. A 18. század végén épített, barokk stílusjegyeket viselő műemlék templom ugyancsak várta a vendégeket, akik a faluházat is megtekinthették. Utóbbiról tudni kell: az önkormányzat egy több mint kétszáz éves zsellérházat alakított át, az épületben a faluban összegyűjtött népi használati tárgyakat, eszközöket állították ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!