Hírek

2012.09.18. 05:51

Csökkent a feketefoglalkoztatás

Zalaegerszeg - Ötven százalék alá csökkent a feketefoglalkoztatás a személy- és vagyonvédelmi szakmában, ahol viszont felbukkantak már az adócsalásra szakosodott körbeszámlázó vállalkozások.

Arany Gábor

Erről is beszélt Német Ferenc, a szakmai kamara országos elnöke, aki a napokban a megyeszékhelyen adott tájékoztatást a változásokról.
 
- A biztonság társadalmi igény világszerte, ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni - kezdte Német Ferenc.  

- Az állam önmagában nem tudja szavatolni a  védelmet és a bűnmegelőzést mindenhol, ahol erre igény van. Ennek felismerését mutatja például a polgárőrségek elismertsége és támogatása. Az általunk képviselt biztonsági szakma jelentőségét mutatja, hogy  százezer embernél többen dolgoznak e területen. Ez a lakosság 1, a foglalkoztatottak 2,5 százaléka.

A kötelező tagság ez év elején megszűnt, azóta a korábbi 100 ezret meghaladó tagság 32 ezerre apadt, ennyien regisztráltatták magukat február 5-éig.
 
- A kamarai kötelező tagság megszüntetése először 2006-ban vetődött fel - utalt vissza az elnök. - Úgy láttuk, ha a kötelező tagság feszültséget okoz, akkor ezt nem érdemes  erőltetni, hanem azokra a feladatokra kell koncentrálni, amelyek a szakma színvonalát javítják. Olyan jogosítványokat kapott a kamara, ami ezt szolgálja. Például a vagyonőrök ténykedését érintő panaszok kivizsgálása és szankcionálása a kamara hatáskörébe kerül januártól. Ehhez kapcsolódóan a szakmai minimumot is megfogalmazzuk, közzétesszük, hiszen csak ez alapján lehet eldönteni, a biztonsági őr megfelelően dolgozik vagy sem. Jövő évben pedig kötelezően vizsgát kell tenniük a változó jogszabályokból, hiszen módosult a büntető törvénykönyv, a szabálysértési törvény. A biztonsági őr pedig a munkája során jogot alkalmaz, tisztában kell lennie lehetőségeivel. Emellett az ötévenkénti kötelező továbbképzést is bevezetjük. Az egységes oktatás, vizsgáztatás megszervezése a kamara feladata lesz. Ha más szakmánál, például hivatásos gépjárművezetőknél kötelező a rendszeres képzés, akkor ez a mi szakmánknál is elvárható  - tette hozzá.


 
A kamara másik funkciója a szakmai érdekek képviselete is.   Például a vállalási díjak kiszámításához segédletet tettek közzé, amivel a kirívóan alacsony, a közterhekre, a garantált bérminimumra fedezetet nem nyújtó irreális árak ellen küzdenek. Jogszabályváltozás eredményeként megszűntek az alvállalkozói láncolatok, a rendszeres ellenőrzéseknek is köszönhetően pedig csökkent az illegális foglalkoztatás.
 
- Sajnos, a mi szakmánk volt a legfeketébb - ismerte el az elnök. - Példaként említhetem, hogy az M6-os építésének kezdetén, Budapest közelében  96 százalék volt ez az arány, s mire Tolnába értek, már 75 százalékra javult. Ma már kevesebb 50 százaléknál a feketefoglalkoztatás, ami csak a korábbi időszakhoz képest eredmény, tette hozzá.
 
Új jelenség viszont a biztonsági szakmában, hogy körbeszámlázó cégek jelentek meg és a láncolat végén milliós adó-visszaigényléssel igyekeznek megcsapolni az államkasszát, figyelmeztetett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!