Hírek

2012.08.15. 13:58

Több milliót ért az anyag - Szinte az egész busz be volt ''tépve''

Letenye - A határállomáson kedden megállított, az ozorai fesztiválról Horvátországba tartó autóbusz 50 utasa közül 46-nál pozitív lett a drogteszt. Az előkerült kábítószerek feketepiaci értéke pedig meghaladja a 3 millió forintot.

Horváth-Balogh Attila

Ezt érdeklődésünkre szerdán közölte Garamvölgyi László dandártábornok, az Országos Rendőrfőkapitányság szóvivője. - A jól összehangolt akcióban 32 kolléga vett részt a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságról és a nagykanizsai kapitányságról - mondta elöljáróban a szóvivő. - Ennek során 2,3 kilogrammnyi kábítószer került elő, összesen 40 tétel. Ez gyakorlatilag a drogok teljes repertoárját tartalmazta, volt benne heroin, kokain, meszkalin (az LSD-hez hasonló szintetikus hallucinogén anyag), extasy, hasis és úgynevezett varázsgomba is. Mindezek feketepiaci értéke körülbelül 3 millió forint, de mivel egyes tételek pontos beazonosítása még zajlik, elképzelhető, hogy az összeg felkúszik 3,5-4 millióra.

A szóvivő kérdésünkre azt is elmondta: jelen állás szerint terjesztő nem utazott a buszon, valamennyi érintett utas fogyasztó volt. Azt a 46 főt, akiknek pozitív lett a gyorstesztje, gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség. Garamvölgyi László hozzátette, az érintett utasokat a kihallgatások után szabadon engedték, ám felelősségre vonásuk nem marad el, az országok közti jogsegély-egyezmény alapján ez lehetséges.


A kívülálló számára izgalmas kérdés, hogy a hatóságok vajon mire alapozva kezdenek hozzá egy, a határ átlépéséhez készülő jármű tételes vizsgálatához? - Ebben az esetben nyilvánvaló volt a helyzet, hiszen Ozoráról jött a busz és az ottani fesztivál a drogfogyasztás kapcsán került a figyelem középpontjába - mondta el Cséve Szabolcs, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) régiós sajtóreferense. 

- Egyébként többféle kockázatelemzés alapján választjuk ki a járműveket, s van, amikor ránézésre is sejthető, hogy lehet drog az autó utasainál - gondolok itt például a fesztiválokról érkező, szakadt ruhájú, esetleg rasztafrizurás fiatalokra. Aztán az is gyanús, ha a balkáni drogútvonalon, Iránból, Törökországból, vagy Szerbia felől jön az autó.

Cséve Szabolcs jelezte: az emberi találékonyság nem ismer határokat, van, aki a zoknijába, alsóneműjébe, más a kocsi üzemanyagtartályába rejti a drogot, és olyan is akad persze, aki lenyeli a kis fóliatasakokba csomagolt kábítószereket, melyek néhány órával később a bélrendszeren áthaladva kerülnek elő újra.


További információk a rekordfogásról itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!