Hírek

2012.08.04. 06:32

Sáringer-Kenyeres Tamás: ''A szándék és az irány jó''

Keszthely - Sáringer-Kenyeres Tamás országgyűlési képviselő szerint a sok és áldozatos munkának meglesz az eredménye, az ország gazdaság tekintetében a megállapodás, az enyhe felfelé ívelés időszakába, irányába lép.

Sámel József

A Kereszténydemokrata Néppárt képviselője ezt a parlamenti munka félidejének kapcsán hangsúlyozta. Úgy fogalmazott, esküje letétételekor nem gondolta volna, hogy az országgyűlés ennyire gyorsan és hatékonyan dolgozik majd.

- Édesapám az 1998-2002-es ciklusban szintén országgyűlési képviselőként tevékenykedett, tehát volt rálátásom a parlamenti munkára, s elképzelésem is a várható feladatokról. De ami az eskü után következett, az sokkal-sokkal intenzívebb, gyorsabb volt, mint amire számítottam. A parlament rengeteg jó intézkedést, jó irányba mutató dolgot alkotott meg a két év alatt. Az Alkotmány, a sarkalatos törvények, az egyéb szerteágazó jogszabályok elfogadása alapja volt az elkövetkezendő évek várható sikereinek, a további munkának. Úgy érzem, történelmi esztendők voltak ezek, soha nem volt az országban ilyen mélyreható és ilyen mértékű törvényi változás.

- Az ellenzék azt mondja, lassúbb haladással a hibák száma sem lett volna ennyi.

- Igen, voltak hibák. Nem egy esetben már az adott törvény elfogadásakor sejtettük, hogy az majd módosításra szorul. S ha szükséges volt, változtattunk is. De egyet tudni kell: a törvényhozást, a változtatásokat mindig a jó, a javító szándék övezte.

- A kormánypárt kétharmados többsége könnyen elfogadott minden jogszabályt.

- Ezzel kapcsolatosan elmondhatom, hogy a frakció-szövetségen belül - egységes álláspontra törekedve - nem kis egyeztetések, viták között tárgyaltuk meg az elfogadásra váró jogszabályokat. Mindenki a saját szakterületét elemezte. Nekem ebből a szempontból könnyebb volt a helyzetem, hiszen a KDNP-frakcióban egyedüliként foglalkozom a mezőgazdasággal. Szakmailag és bizalmi alapon is elfogadták, szűkebb közösségünkben a javaslataimat. A másik: bár szokták mondani, hogy a kormány mindent megtehet, ez nem így működik, még akkor sem, ha kétharmados a többsége. Sok és néha parázs vita előzte meg a döntéseket, főként a kardinális témák esetében. Meg kellett egyezni, kompromisszumot kellett kötni. S volt eset, hogy nem szavaztunk együtt, illetve előfordult, hogy mindenki a saját álláspontja szerint voksolt. A két frakció egyébként a munka során összecsiszolódott, köszönhető ez a gyors törvénykezésnek is.

- Az emberek közül sokan elfordultak a politikától, elégedetlenek. Úgy vélik, hiába a sok törvény, jogszabály, az életük nem lett jobb, a helyzet egyre rosszabb. Ön ezt miként látja?

- Átlagos rossz állapotban van az ország. Ilyenkor szoktunk külföldre mutogatni, de belföldi bajok is vannak. Jelentős mértékben az Európai Unió válsága is hozzájárul mindehhez. Egyet viszont mindenki figyeljen meg! Ha nem is látható még a gazdasági növekedés, apró eredmények már észlelhetők, véleményem szerint Magyarországon a közeljövőben stagnálást követő enyhe növekedés várható. A környező országokhoz képest ez kiemelkedően jó eredmény lesz majd. Úgy tűnik ugyanis, hogy a környező országokban most kezdenek jelentkezni azok a bajok, melyeken mi már túl vagyunk. Talán az elkövetkezendő években már jelentkezik az a pálya, mely gazdasági és politikai döntések eredménye, s ami mutatja majd, hogy jó úton járunk.

- Sokszor elhangzik, kritikus a helyzet...

- Korántsem annyira kritikus a helyzet, mint amennyire azt külföldről be akarják állítani. Legnagyobb bánatom egyébként a parlamenttel kapcsolatosan, hogy nem szakmailag kell megküzdenünk az ellenzékkel, hanem a politikai marketing küzdelem van jelen. A politikai céljaik érdekébe hiányos információikat gyakran kiviszik a nemzetközi sajtónak, melynek hatására ráadásul kintről olyan kényszerítő eszközöket alkalmaznak Magyarország irányába, melyek még a jó szándékot is akadályozzák. Más országokban összezárnak, védik magukat, az országot, a nemzetet, nálunk ez sajnos másként működik.

- Mit gondol, folytatódik ez a tendencia? A gyors törvénykezési folyamat?

- Bízom abban, ha jelentkeznek az eredmények, akkor javul a helyzet, s ezt mindenki érzi majd. A parlamenti munka intenzitása biztosan nem csökken. Ha a magam szakterületéből indulok ki, akkor komoly dolog vár rám, ősszel ott lesz a földtörvény, mely nagyon fontos számomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!