Hírek

2012.08.16. 16:27

Levegőből a parlagfű ellen

Zalaegerszeg -Tavaly szeptemberben került sor először a megyében, kísérleti jelleggel légi parlagfűfelderítésre. A tavalyi akció sikeres volt, s augusztus végéig ismét helikopterről méri fel a szakhatóság a parlagfüves területeket.

Hajdu Péter

Mint Szabó Gábor, a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának növényvédelmi osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta, a tavalyi tapasztalatok alapján beigazolódott, hogy a légi felderítés hatékonyabb.



A földi utakon nehezen megközelíthető, kevésbé szem előtt levő területek is a hatóság látókörébe kerültek ilyen módon. A módszer folytatását  előíró kormányhatározat rendelkezésének megfelelően folytatják e munkát. Tavaly egyébként a megyében összesen 109 ezer hektáron ellenőrizték a levegőből a parlagfű fertőzöttséget. Idén a hónap végéig annál mintegy 30 százalékkal nagyobb terület felderítését tervezik. Szabó Gábor elmondta, a helikopteres felderítés gyors, akár egy-két nap alatt átfogó képet kaphat a hatóság az úgynevezett mintateres légi felderítésből, mivel a 150-200 méter magasságból több kilométeres területet belátnak.

A szakember a pillanatnyi zalai parlagfű helyzetről elmondta: a betakarítások után az első tarlókezeléseket elvégezték a gazdálkodók, de célszerű a vetésig folytatni ezt a munkát. Ugyanis a parlagfű két-három hét alatt akár 10-15 centimétert tud nőni, sőt virágbimbó is képződhet rajta ennyi idő alatt. Egyébként az elmúlt évekhez képest javuló tendenciát tapasztaltak eddigi ellenőrzéseik során. Évről évre csökken a parlagfűvel fertőzött mezőgazdasági területek aránya. Idén eddig 67 hektárt érintően történt hatósági intézkedés, ezek egy része növényvédelmi bírság kiszabását jelentette, továbbá kényszerkaszálás elrendelését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!