Hírek

2012.07.04. 14:59

Hamis papírokkal hitelek, ingatlanok: öt évet kapott érte

Zalaegerszeg - Hamis papírokkal vett fel hitelt, próbált meg ingatlanokat megszerezni, s még a zalaegerszegi Euronics áruházat is a nevére íratta.

Arany Gábor

Mindezekért a zalaegerszegi Pass Petrát (42) öt év börtönre ítélte szerdán az egerszegi törvényszék dr. Aradi Krisztina vezette büntetőtanácsa.

Az asszony Euronics áruház épületének megszerzéséhez 2009 áprilisában kiérte az ingatlan hiteles tulajdoni lap másolatát, majd megkérte alföldi ismerősét, Tánczos Zoltánt, hogy készítse el az adásvételi szerződést. Ehhez azonban szükség volt az eladó cég képviselőjének személyes adataira is, amihez a ceglédi kapitányság egyik rendőrének segítségével jutottak hozzá. A földhivatalhoz benyújtott iratok szerint 27 millió forintért cserélt gazdát az ingatlan. A szerződés arról is rendelkezett, hogy az adásvétellel kapcsolatban minden értesítést Pass Petra ismerőséhez, dr. Bán Csaba ügyvédhez küldjenek. A férfi nem volt ügyvéd, e cím megszerzéséhez a budapesti Horváth József (43) juttatta hozzá, egy általa készített hamis okirattal. Horváth egyébként Pass Petrát is több alkalommal segítette hamis papírok _ meghatalmazások, értékbecslések _ elkészítésével. Az áruház megszerzéséhez szükséges iratok elkészítésben még közreműködött két fővárosi jogász, dr. Pásztor Ferenc és dr. Kiss József. Utóbbi ügyvédként ellenjegyezte a kontraktust. A földhivatal bejegyezte Pass Petra tulajdonjogát, ám hamarosan kiderült a csalás és az eredeti állapotot helyreállították.

Az esetet megelőzően már 2007-től előfordultak olyan ügyek a hitelközvetítéssel is foglalkozó Pass Petra ténykedése során, amikor hamis adatokkal kitöltött kérelemmel intézett el több tízmilliós kölcsönöket megbízóinak. Pass Petra akkor is hamis iratokat használt, amikor személyi kölcsönt vett fel pénzintézetektől. Nem sokkal később, 2008 novemberében Pass Petra 30 millió forint hitelt kívánt felvenni, az ekkor benyújtott hamis papírokat Horváth József készítette. Például olyan értékbecslést, amely szerint a fedezetül felajánlott Püspöki Grácián utcai ingatlan 94 millió forintot ér. Ugyanez az ingatlan szerepelt fedezetként egy hónappal később, amikor újabb 20 millió forint hitelt vett fel hasonló futamidővel.

Az asszony 2009 márciusában kislengyeli ingatlant kívánt megszerezni. Ehhez is Horváth József készített okiratokat, mintha Pass Petra négymillió forintért megvette volna német tulajdonosoktól az ingatlanukat. Az adásvételi szerződés alaki hiányosságai miatt azonban a földhivatal nem jegyezte be az asszony tulajdonjogát.

Pass Petrát a különbözőképpen minősülő csalásokért, okirat hamisításért 5 év börtönre ítélték

Horváth József 1 év 6 hónapot kapott. Azt a három vádlottat, akik közreműködtek az egerszegi Euronics áruház adásvételi papírjainak előkészítésében, a törvényszék felmentette. Dr. Aradi Krisztina úgy látta, hogy az általuk szerkesztett iratok nem lettek volna elégségesek a tulajdonjog bejegyzéséhez. Ezek legfeljebb tervezetnek voltak tekinthetők, igaz, a földhivatal ennek ellenére gyorsított eljárásban átvezette a változást. Ráadásul az sem bizonyosodott be, hogy a három vádlott tudatában lettek volna annak: a Vöröskő Kft. nem akarja eladni az egerszegi ingatlant.

Az ítélet ellen fellebbezést jelentett be az ügyész a felmentett vádlottak bűnösségének megállapítására. Pass Petra esetében három napot tartott fenn a nyilatkozatra, míg másik két vádlott ítéletét tudomásul vette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!