Hírek

2012.06.11. 14:26

Rongálás a nagykanizsai zsinagógánál - Antiszemitizmus, vagy pénzéhség? (frissítve)

Nagykanizsa - Ismeretlen elkövetők a hétvégén ellopták a zsinagóga udvarán álló, bronzból és 23 karátos arany lapozással készült nagy méretű menórát (hétágú gyertyatartó, ősi zsidó jelkép), Rétfalvi Sándor szobrászművész alkotásának fontos elemét.

Horváth-Balogh Attila

A kompozíciót még 2004-ben készítette a művész a dél-zalai városból koncentrációs táborokba elhurcolt több ezer zsidó áldozat emlékére. Az ember magasságú menóra az áldozatok neveit tartalmazó, Mózes széttört kőtábláira emlékeztető fal előtt helyezkedett el.

Mint azt Lévai Ibolya, a Nagykanizsai Zsidó Hitközség alelnöke elmondta: a zsinagóga gondnoka reggel fedezte fel, hogy a bronz és arany ötvözetéből készült stilizált hétágú gyertyatartót valakik letörték a talapzatáról és magukkal vitték.

- Nem tudjuk, miért történhetett mindez, mindenesetre megtettük a feljelentést a rendőrségen - mondta.

Kérdésünkre dr. Székely István, a hitközség elnöke jelezte, hogy véleménye szerint az ellopott alkotás eszmei értéke felbecsülhetetlen.

Az ott jártunkkor éppen a helyszínen tartózkodó Szemenyey-Nagy Tibor szobrászművész szerint a pénzbeni érték milliós, de egy vaskereskedő jó, ha 70-80 ezret ad érte.

Az persze, a rendőrség feladata kideríteni, hogy az elkövetőket napjaink erősödő szélsőjobbos áramlatai, vagy csupán a haszonszerzés motiválták. Mindenesetre a körülbelül 80-100 kilogrammos "alkatrészt" egy ember biztosan nem tudta elvinni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!