Hírek

2012.05.09. 16:39

Ítélet: a kft-nek 30 millió forint jár az önkormányzattól

Salomvár – Termálfürdő, szálloda, idősek otthona. Ezek ez elmúlt két évtized grandiózus elképzelései, amelyekből mára csak 30 millió forint fizetnivaló maradt a község nyakán. Emiatt a képviselőtestület adósságrendezési eljárást indíttatott a bíróságon.

Arany Gábor

A termálfürdő dédelgetett tervét évtizednyi reménykedés után adták fel és ekkor már idősek otthonát álmodtak a Dózsa György utcai háromhektárnyi telkekre. Ennek előkészületi munkái tíz éve kezdődtek el. A 80 százalékos állami támogatással kecsegtetett beruházás tervezésére, a pályázati anyag elkészítésére az egerszegi Szeánsz Kft.-t kérték fel. Az erről szóló szerződést az akkori körjegyző, Andalics Csaba írta alá. Tette ezt egy képviselőtestületi határozat alapján, ám ez eredetileg másik céggel való együttműködésről szólt. Azaz: a jegyző közokiratot hamisított. Ezt azóta a bíróság is kimondta és 2009 októberében megrovásban részesítette a volt körjegyzőt. A csekély szankcióhoz képest ott maradt a 610 lakosú község nyakán a Szeánsz 15 millió forintos követelése az elvégzett munkáért.

– A cég által készített tervekkel a település kétszer pályázott, de nem jutott pénzhez, a sikertelenség nem rajtunk múlt – idézte a Szeánsz jogi képviselője, dr. Farkas Sándor. – Mi a vállalt munkát teljesítettük, járt érte a megállapodásban rögzített díj. Ezt ítélte meg a minap a bíróság, és ebben csak a költségeinket ismerték el. Ezzel a Szeánsz a beígért húsz százalék profitot elbukta, de elfogadtuk a döntést – magyarázta.


Ő úgy idézte, évekkel ezelőtt tárgyalást kezdtek az önkormányzat – meglehetősen gyakran változó – képviselőivel, vezetőivel, hogy rendezzék a tartozást. – Hosszú időtartamú részletfizetési lehetőséget ajánlottunk, hogy a helyhatóság működését nem veszélyeztető módon fizethessenek. Elengedtük a kamatokat, csak szülessen végre valamilyen közokiratba foglalt megállapodás, de nem jutottunk előre. Többnyire azt válaszolták, már nem sokáig lesznek pozícióban, ezért majd az új testület dönt. Úgy tűnt számunkra, homokba dugták a fejüket, abban bíztak, elenyészik a követelés – mondta. Nos, a Győri Ítélőtábla jogerősen megítélte tavaly szeptemberben az önkormányzat munkáltatói felelőssége alapján a Szeánsznak a munkadíjat kamataival, ami eléri a 30 milliót.

Arról már Árvay Sándor polgármester számolt be, hogy a 118 millió forintos éves költségvetésből gazdálkodó önkormányzathoz januárban toppant be a végrehajtó. Ekkor foglalták le a tartozás fejében a tervben érintett négy telket és a falu szolgálati lakását. Ezek a vagyonkataszter szerint 14 milliót érnek, kérdés, mennyit kapnak, ha árverésre kerülnek. Április elején pedig már inkasszót nyújtottak be számlájukra, ami már a fizetőképességüket rendítette meg, ekkor határozták el, adósságrendezési eljárást kérnek. (A történethez tartozik, hogy ugyanebből az ügyből kifolyólag hét évvel ezelőtt már folyt adósságrendezési eljárás Salomváron.)

Azóta megkezdődött az önkormányzat gazdasági helyzetének felmérése, és 30 napon belül válságköltségvetést kell készítenie. Az eljárás alatt az önkormányzat csak kötelező feladatait láthatja el: tehát az óvoda és az iskola, védőnői szolgálat működtetése biztosított. Az adósságrendezésre tekintettel az ingatlanok lefoglalását felfüggesztették.... 


A napokban elkészült az a bírósági kereset, ami alapján az egykori körjegyzőtől követelik a kártérítés megfizetését. Ennek kimenetelét nem lehet megjósolni. Cikkünket közlése előtt megismerte a képviselőtestület, amely már nem kívánt hozzájárulni a megjelenéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!