Hírek

2012.05.03. 16:02

Hogyan segítsünk a szomjazó madarakon?

Zalaegerszeg - A régen nem látott tavaszi aszály, és az április végén ránk köszöntött, elhúzódó kánikula nagyon kedvezőtlenül hat az élőlényekre, különösen a városi madarakra és emlősökre - hívja fel a figyelmet a madártani egyesület.

Varga Andor

A fiókáikat etető madarak mellett a fészket elhagyó fiatal állatok számára is nagy nehézséget okoz az ivó- és fürdővíz hiánya, arról nem is beszélve, hogy az Afrikából hazatérő fecskék sem találnak sár fészekanyagot - olvasható a civil szervezet felhívásában. A mostani száraz melegben még hajnali harmatképződés sincs, ezért az olyan kicsi, harmativó állatok, mint például a fali gyíkok is rászorulnak az emberek segítségére. Erre a helyzetre a szórványosan előforduló esőzések sem jelentenek tartós megoldást.


A legegyszerűbb megoldást az jelenti, ha például 40-50 centiméter átmérőjű, s 5-7 centiméter mély virágalátétet vízzel töltünk, s kirakjuk a kertbe. Rövidesen nagy lesz a madarak vendégjárása a környéken - ebből a sürgésből is leszűrhető, az állatok számára milyen nagyságrendű problémáról van szó. Az igazán elszánt madárbarátok pedig a fecskéknek is segíthetnek, egy-egy "mesterséges" pocsolyával. Ezek híján a madarak nem tudnak fészket építeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!