Hírek

2012.04.25. 06:20

Mi lesz, ha korlátozzák...? - Analóg inzulin, feltételekkel

Egy új rendelet értelmében a cukorbetegek gyógyszereinek támogatása júliustól a kezelés eredményességétől függ.Csak azok a cukorbetegek kaphatják ingyenesen a korszerűbb, ám a társadalombiztosítás számára jóval (három-három és félszer) drágább analóg inzulint, akik a negyedévente aktuális ellenőrző tesztek alkalmával az elvárható szénhidrát-anyagcsere értékeket produkálják.

Magyar Hajnalka

Akinél egy éven belül két alkalommal is eltérés mutatkozik az eredményben, az az úgynevezett humán inzulin kezelést kaphatja ingyen.

- A diabétesz fegyelmezett életmódot kíván, s amennyiben a páciens nem veszi komolyan az előírt szabályokat, diétát, az óhatatlanul megjelenik a teszteredményben - mondja dr. Oroszlán Tamás belgyógyász, diabetológus szakorvos. - Ilyen esetben viszont nem kell a három-három és félszer többe kerülő analóg inzulint adni a betegnek, ez az állapot ugyanis a klasszikus humán készítménnyel is fenntartható. Önmagában az analóg inzulin sem elegendő a vércukor háztartás egyensúlyához, a betegnek is hozzá kell tennie a maga részét. Ha ez hiányzik, a terápia hasztalan. A nálunk gondozott kettes típusú diabéteszeseknek legalább a fele az analóg készítményt kapja. Ehhez precíz, legalább napi 3-4 vércukorszint ellenőrzés társul, s az adag korrigálható is. Vannak betegeink, akik erre egyszerűen nincsenek felkészülve.

Szalai Gáborné, a Zalaegerszegi Diabétesz Egyesület vezetője egyértelműen visszalépésként értékeli a hozzáférés korlátozását.

- Végre eljutottunk oda, hogy a korszerű kezelésnek köszönhetően több évtizedes betegség mellett sem alakulnak ki szövődmények. Ebben nagy szerepe van a 90-es évek óta forgalomban lévő analóg inzulinnak is - mondja. - Saját példámat tudom mondani, 26 éve vagyok cukorbeteg, az idő nagy részében analóg inzulint használtam, s nincsenek szövődményeim... De hogy mi lesz, ha korlátozzák...? A társadalombiztosítás kiadásainál nem csak azt kellene nézni, hogy ez a készítmény drágább, hanem azt is, hogy a szövődmények elmaradásának köszönhetően mennyi pénz spórolható meg. Hiszen ha nem alakulnak ki, nem is kell őket kezelni.

Hozzátette még: a szénhidrát-anyagcsere ingadozásának sok oka lehet, nem feltétlenül csak a beteg nemtörődömsége. Amúgy saját zsebből kevesen engedhetik meg maguknak az analóg készítményt.


Az analóg inzulin három havi adagja teljes áron 35–40 ezer forint. Sajtóhírek szerint azonban ennek 50 százalékát finanszírozza a tb azoknak is, akik elesnek az ingyenességtôl. Az új elvárások nem érintik a 18 év alatti betegeket, s azokat sem, akiknél gyakori avércukorszint csökkenése miatti rosszullét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!