Hírek

2012.04.04. 13:41

Áramütés Dabroncon - Új eljárást kért az egyik áldozat családja

Szombathely - Új eljárás megindítását kérte a tavaly szeptemberi, dabronci halálos áramütés ügyében a Vas Megyei Kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervétől a baleset legsúlyosabb, később a kórházban elhunyt sérült családjának jogi képviselője.

zaol.hu

A Veszprém megyei településen 2011. szeptember 28-án ketten meghaltak, négyen megsérültek, amikor munkavégzés közben áramütés érte őket. Az épülő ipari csarnok építkezésén egy fémvázas állványt akartak az épület homlokzata elé tolni, de az hozzáért a fölötte csaknem nyolcméteres magasságban húzódó, 20 ezer voltos vezetékhez. A baleset legsúlyosabb sérültjét a helyszínen újraélesztették, de később a szombathelyi kórházban meghalt.
   
Az ügyben indított eljárását a rendőrség és a munkavédelmi felügyelőség márciusban azzal a megállapítással zárta le, hogy a munkavezető helyszínen hozott hibás döntése miatt érte halálos áramütés az építkezésen dolgozókat, és a baleset nem a munkáltatónak róható fel. A rendőrség megszüntette a büntetőeljárást, mert a bűncselekménnyel gyanúsítható építésvezető maga is a munkabaleset áldozata lett.
   
A Veszprém Megyei Kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervének korábbi közlése szerint munkavédelmi bírságot nem szabtak ki az ügyben. A hat munkás két munkáltató alkalmazásában állt, a teljes körű munkaügyi vizsgálat szerint az egyik cégnél dolgozókat szabálytalanul, bejelentés nélkül foglalkoztatták.
   
Czeglédi Csaba, a kórházban elhunyt szombathelyi munkás családját egy hónapja képviselő ügyvéd szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az egyik vállalkozó a feltárt feketefoglalkoztatást a hatósági felszólítás ellenére sem szüntette meg. Közlése szerint az elhunyt 44 éves férfi fia is súlyosan megsérült a dabronci építkezésen, őt is bejelentés nélkül foglalkoztatta az építőipari vállalkozás, és ő sem kaphatta meg az ilyen esetben járó baleseti táppénzt. Az elhunyt férfinak és fiának a helyzete munkajogilag a baleset óta rendezetlen. Az ügyvéd tájékoztatása szerint a Vas megyei egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerv kiemelten kezeli az ügyet.
   
Mint mondta, az új eljárásban annak a megállapítását kérték a Vas Megyei Kormányhivatal munkaügyi felügyeletétől, hogy a szombathelyi vállalkozó nem szüntette meg a feltárt szabálytalanságokat. Azóta sem hozta létre a munkaviszonyt, és emiatt a baleset óta munkaképtelen fiú és a család az állam összes pénzbeli ellátásától elesett.
   
Czeglédi Csaba szerint az ügy akkor rendeződhet megnyugtatóan, ha a szombathelyi család visszamenőleg is megkapja a neki járó ellátásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!