Hírek

2012.04.02. 17:56

A Balaton halállománya folyamatosan csökken

Beindul(t) az idei balatoni horgászszezon, a pecásoknak több változásra kell figyelniük. Készülnek a horgászok, az új szabályokon már átrágták magukat. Nagyjából egyet is értenek a változásokkal, kivéve azt, hogy áprilisban nem szabad csónakból horgászni.

Sámel József

Kifogásolja ezt Balázs István, a mintegy nyolcvanfős keszthelyi Helikon Horgász Egyesület elnöke is, aki már húsz éve vezeti a szervezetet. Azt mondja, az alacsony vízállás miatt ez hátrány, ráadásul e hónapban lehetne csónakból sok halat fogni. Arról nem is beszélve, hogy a csónakos horgászatnak semmihez nem hasonlítható hangulata van.


- Alapvetően nincs gond az új szabályokkal, de legfontosabb talán az lett volna, hogy az ellenőrzést szigorítsák, hiszen az orvhorgászat, -halászat hatalmas károkat okoz - mondta. Hozzátette: a tevékenység jelen van a Balatonban, bizonyítja ezt a sok lefoglalt háló. Bár sok tilosban járót elfogtak az elmúlt időszakokban, szigorúbb büntetéseket kellene kiróni.  A tó halállománya is nagy odafigyelést igényel. Évek óta tervezik, hogy a Balatonból kifogják a busaállományt, mely nem őshonos a tóban, s meglehetősen nagy károkat okoz. A halak többsége már 40-50 kilogramm súlyú, csapatostul falják a tó növényeit, ez pedig igazi időzített bombát jelent. Azaz sürgősen intézkedni kellene e téren, nehogy úgy járjanak, mint annak idején az angolnákkal.

Balázs István arra a kérdésre, hogy a horgászok a korábbi évekhez hasonlóan még mindig keveslik-e a Balaton halmennyiségét, azt mondta: a tó idegenforgalmához hozzátartozik a horgászat, fontos lenne, hogy a ponty- és süllőállományt megnöveljék, s a keszeget sem kellene nagy mértékben eladni a Balatonból. Sok horgász kifogásolja a kifogható hal mennyiségét is.

Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az aktualitásokkal, a csónakos horgászással kapcsolatosan hangsúlyozta: az áprilisi tilalmi időszak bevezetését egyértelműen a Balaton emblematikus halának, a süllőnek a védelme indokolta.

- Ám ha elolvassák az új Balatoni Horgászrendet, látni fogják, hogy nincs áprilisi csónakos tilalom. A horgászok ezt ugyan így mondják, de valójában egy hibás horgászkommunikációnak köszönhetően terjedt el, hogy áprilisra csónakos tilalmat rendeltünk el. Valójában társaságunk a horgászok kérésének megfelelően visszahozta a régi, április 20-a és május 20-a között érvényes általános tilalmat, ami az új horgászrendbe már azzal a könnyítéssel került, hogy áprilisban a partról lehet horgászni. Az idei évre vonatkozóan az alacsony vízállásra való tekintettel - szintén a horgászok igényeinek eleget téve - tovább enyhítettük a tiltást azzal, hogy azokról a stégekről sem tilos a horgászat, amelyek lábánál a vízmélység nem éri el az egy métert.


Füstös Gábor érdeklődésünkre elmondta, hogy a napi kifogható mennyiségi korlátozásról a Halászati Törvény rendelkezik, ettől a korlátozástól a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. állami cégként nem térhet el.

- A horgászok régóta panaszkodnak, hogy kevés a hal a Balatonban. Miként alakulnak az idei telepítések, mennyi és milyen halat telepítenek a tóba? S mennyi kifogását tervezik? 

- A Balaton jelenlegi vízminősége ugyan turisztikai szempontból kiváló, a halállományának azonban nem kedvez. A jelenlegi vízminőség mellett a tó halállománya folyamatos, lassú csökkenést mutat. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. idén terv szerint 250 ezer előnevelt csukát, 350 tonna pontyot, 60 ezer előnevelt süllőt telepít a Balatonba. Az idei telepítési terv egy részét azonban már tavaly teljesítettük. A csukafejést munkatársaink a múlt hét során végezték el, így ennek a halfajnak a telepítése egy hónap múlva várható. Ez lesz az első idei balatoni haltelepítésünk.

- A horgászok szerint jócskán csökkenti a balatoni halállományt az orvhalászat is...

- Az új horgászrend a nagyponty és a süllő védelmét is szolgálja. Az elmúlt évben társaságunk három motorcsónakkal és hat új gépkocsival szerelte fel halászati őreit, annak érdekében, hogy munkatársaink még hatékonyabb munkát végezhessenek. Ezzel a beruházással az elmúlt tíz év legnagyobb szabású fejlesztését hajtottuk végre a halőrzés terén. A 2011-es technikai fejlesztéseink sorában jelentős annak a nagy teljesítményű radarnak a szerepe is, amely az illegális hálók felderítésére is alkalmas. A horgászok részéről többször megfogalmazódott az igény, hogy közvetlen bejelentést tehessenek halőreinknek, amennyiben szabálytalanságot, hallopást észlelnek a Balatonon. Ennek a kezdeményezésnek eleget téve társaságunk halőrei mostantól elérhetőek egy bejelentő telefonon. A 06-30-350-3333-as számra kizárólag sms-t lehet küldeni.

- Miként látja a balatoni horgászat jövőjét, mi lenne az az állapot, mely mindenki számára megfelelő lenne?

- A balatoni horgászat jövője nem csak tőlünk függ. Úgy véljük, hogy a mindenkinek megfelelő állapotot lehetetlen létrehozni. A horgászszervezetek elmúlt időszakban zajlott közgyűlésein szerzett tapasztalataink azt mutatják, hogy a horgászok 80 százaléka támogatja az idei évtől érvényes új, Balatoni Horgászrendet, egyetértenek a bizonyos pontokban szigorú szabályozással. A horgászrend egyébként azzal, hogy védi a Balaton halállományát, pozitívumként jelenik meg a becsületes horgászok előtt, hiszen a cél az elkövetkező évek horgászati eredményeinek javítása. A pecások nagy többsége pontyhorgásznak számít, így a jobb fogási lehetőségeket azzal kívánjuk megteremteni, hogy az eddig 1,5 kilós halak helyett 80-90 dekás példányokat telepítünk a tóba. A horgászturizmus fejlesztését legtöbbször rajtunk kérik számon, de ebben a kérdésben jelentős szerepe van az önkormányzatoknak és a turizmusban érdekelt más szervezeteknek is. Öröm, hogy a horgászok és társaságunk között olyan összefogás van kialakulóban, amely hozzájárul a balatoni horgászati lehetőségek javításához.


TAVALY 130 TONNA BUSÁT FOGTAK KI
Füstös Gábor vezérigazgató a busaállománnyal kapcsolatos kritikákra a következőket mondta:  Igyekszünk a lehető legnagyobb mennyiségű busát kivenni a Balatonból. A szelektív busahalászat azért is kiemelt jelentőségű, mert a planktonszegény Balatonban a busa táplálék konkurense az őshonos halfajoknak. Társaságunk évente 250 tonna busát foghatna ki a Balatonból, ezt a mennyiséget azonban időjárási, és egyéb körülmények miatt évek óta nem sikerült teljesíteni. Tavaly a halászaink 130 tonna busát fogtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!