Hírek

2012.02.29. 07:12

Ivóvíz nélkül - A nem fizető tulajdonosok miatt egész Nagybagola bajban

Tetemes hátralék miatt hétfőtől felfüggesztette az ivóvíz-szolgáltatást a Nagykanizsa melletti Nagybagolai-hegyen a Dél-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. A szankció mintegy hatvan fogyasztót érint.

Sámel József

Hogy ez miként fordulhatott elő, annak megértéséhez 20-25 évet kell visszaugrani az időben. Annak idején a telektulajdonosok vízitársulást hoztak létre, majd kialakították a hegyen a vízellátó rendszert. A Vízmű a társulással kötött megállapodás alapján szolgáltatott, egészen addig, míg a társulás fizetett.

- A problémák akkor kezdődtek, amikor páran kezdték nem fizetni a vízdíjat - ezt már a Hétforrás Vízitársulat vezetője mondta, aki nevét nem adta a történethez, mert hivatalosan be sincs jegyezve a szervezet. Ám azt még elmondta: a probléma évek óta fennáll, a renitensek közt pedig tehetős emberek is vannak. Sokáig a többi tulajdonos állta a költségeket, ám a végtelenségig ez sem tarthatott. A társulás vezetése rendszeresen felszólította a notórius nemfizetőket, ám eredmény nélkül, bár a társulási közgyűlések nemegyszer még verekedésbe is torkolltak.

- Alig egy hete szembesültem a problémával - mondta Péterfai Jánosné, miközben egy vájdlingban mosogatta a teáskészletet. - Tavaly áprilisban, amikor megvettük a telket, senki sem beszélt róla, milyen gondjai vannak a vízitársulásnak. Egyelőre elképzelésem sincs, hogy mi lesz a megoldás, de sokáig nem maradhatunk víz nélkül.

- Egyrészt felháborító, hogy önhibánkon kívül, néhány renitens miatt ilyen helyzetbe kerültünk, másrészt jogszerűtlennek tartom a Vízmű intézkedését, hiszen az állandó lakcímmel rendelkező fogyasztóknál a szolgáltató köteles biztosítani - lajtos kocsiból akár - a vízvételi lehetőséget - véli Mező Csaba, aki nejével és két gyermekével él a hegyen. - A feleségemnek és a gyerekeknek albérletbe kellett költözniük, ha ugyanis nem tudok vizet biztosítani, a gyerekek még gondnokság alá is kerülhetnek. Nem hagyom annyiban az ügyet, jogi lépéseket teszek, ha a Vízmű nem állítja vissza a szolgáltatást, én ugyanis rendesen fizettem a díjat.

Az eset kapcsán a Dél-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. közleményt adott ki, amiben leírták: nem a telektulajdonosokkal, hanem a vízitársulattal állnak jogviszonyban. Ez több mint egy éve nem egyenlítette ki számláit, s a tartozás mára jelentős mértékű. A Vízmű az elmúlt évek során több alkalommal adott fizetési haladékot, ám a hátralékot így sem egyenlítette ki a társulás. Ezért a vonatkozó jogszabályok alapján a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének egyidejű értesítése mellett a Vízmű február 27-én megszüntette a szolgáltatást.



RÖGÖS ÚT A MEGOLDÁSIG
Megoldást az jelentene a Nagybagolai-hegyen élôk számára, ha a város átvenné tôlük a vízhálózatot. Ennek feltétele, hogy a társulás kiegyenlítse tartozását. Aztán már „csak” megvalósulási tervekre, geodéziai bemérésre, a rendszer műszaki leírására, bekötési listára, tételes vagyonleltárra van szükség. Majd még hiteles vízmérőket kell beszerezni, illetve a helyrajzi számok alapján a vezeték szolgalmi jogait is bejegyeztetni az érintett ingatlanokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!