Hírek

2012.02.16. 18:20

Euró-sárga váltja le a mentők fehér színét

Munkába állt az első euró-sárga eset-rohamkocsi (ERK) a zalai megyeszékhelyen.

Arany Gábor


Az Országos Mentőszolgálat 850 millió forintból 37 darab VW Crafterből kialakított járművet vásárolt. Ebből egy került Zalába, lehetővé téve, hogy átcsoportosítás után a Nagykanizsán szolgáló és egyre többet betegeskedő ERK Mercedes Sprintert leállítsák.

A tervek szerint hamarosan két - egyszerűbb felszereltségű - mentőgépkocsi is érkezik, míg a második félévben további hárommal frissül a két tucat járművet számláló zalai mentőflotta. Az OMSZ fejlesztési programja szerint összesen mintegy 330 elöregedett mentőautó kiváltását jelenti az országban, vagyis a járművek több mint harmada újra cserélődhet. Megyénkben a mentőjárművekre engedélyezett 13 éves korhatár elérése miatt tavaly decemberben négy gép kocsit kellett leállítani. Az új beszerzések ezeket pótolják. A Mercedes Sprinternél nagyobb és dinamikusabb, 160 lóerős, középmagas tetejű VW Craftert szlovák cég alakította át guruló műtővé. A LED-es fényhíd-rendszert a tetőbe építették, a vezető munkáját navigáció, tolatókamera segíti. Az egészségügyi személyzet eszközeinek egy részét - hordágy, oxigénpalackok - kívülről pakolható tárolókba helyzeték, ami a sérülésveszélyt csökkenti balesetkor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!