Hírek

2012.02.21. 06:15

Árat emelt a szolgáltató - felbonthatja a szerződést?

Felbonthatja-e az ügyfél a hűségidőt is tartalmazó előfizetői szerződést azután, hogy a mobiltelefon-szolgáltató árat emelt? - olvasónk fordult lapunkhoz ezzel a felvetéssel.

Horváth A. Attila

Megyeszékhelyi olvasónk, Horváth József elmondta: tavaly augusztusban kötött mobiltelefon-előfizetést az egyik hazai szolgáltatónál, 2 éves hűségidővel és 2 év tarifamegtartási kötelezettséggel. Bár az év eleji áremelésről (amely amúgy mindhárom nagy szolgáltatónál bekövetkezett) decemberben tájékoztatták levélben, csak most, a januári számla befizetésekor szembesült azzal, hogy a percdíjak növekedésével a kötelezően fizetendő havi díj is nagyobb lett. A feltételek változása miatt szeretné felbontani szerződését, vagy legalább másik, alacsonyabb fix költségű tarifacsomagra váltana, ezt azonban a szolgáltató nem engedélyezi.


A panasszal kapcsolatban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Szóvivői Irodájától kértünk tájékoztatást. Eszerint két eset lehetséges: ha a díjemelés érinti a hűségidő ellenértékeként kapott kedvezményeket, akkor az előfizető 15 napon belül minden hátrányos jogkövetkezmény nélkül felmondhatja a szerződést. Ha nem a kedvezményes díjakat emeli a szolgáltató, akkor is felmondhatja a hűségszerződést az ügyfél, ám meg kell fizetnie a hűségidőért addig igénybe vett kedvezményeket.

- Az említett jogkövetkezményen túl semmilyen követelést sem támaszthat a szolgáltató, így például kötbér megfizetését sem, csak a kedvezményt követelheti vissza az említett esetben. Azt meg kell jegyezni, hogy a szolgáltatók csak nagyon szűk körben hajthatnak végre egyoldalú szerződés-módosítást, így díjemelést - olvasható a válaszban. Az NMHH azt is közölte, hogy a szolgáltató nem köteles a díjcsomagváltásra vonatkozó előfizetői igényt teljesíteni.

Mint megtudtuk, a 2011. augusztus 3-ától hatályos új törvény és az NMHH végrehajtási rendelete új alapra helyezte a hűségszerződéseket. Egy határozatlan idejű szerződéshez nem tartozhat immár határozott idejű hűségidőszak, és az is tilos, hogy egy határozott idejű szerződés újabb határozott időszakra automatikusan meghosszabbodjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!