Hírek

2012.01.04. 18:55

Szesztilalmat sértettek

Több mint fél éve tiltotta meg a zalaegerszegi önkormányzat az alkoholfogyasztást a város utcáin. A közterület-felügyelők eddig nyolc olyan személyt értek tetten, akik fittyet hánytak a rendeletre.

Szabó Judit

A közgyűlés májusban léptette életbe az utcai szesztilalmat, s nem rejtette véka alá, hogy főleg a hajléktalanok alkoholfogyasztása zavarja, ezért született a rendelet. A jogszabály hivatalos indoklásában a közterületek rendjének biztosítása és az alkoholfogyasztási szokások befolyásolása szerepel. Csak szilveszter éjjel, s az olyan rendezvények ideje alatt engedélyezett a szeszesital-fogyasztás, mint például a nyári sörnapok vagy a szüreti fesztivál, illetve az újévi tűzijáték, amikor az önkormányzat kedves gesztusként maga kínálja forralt borral a városlakókat. A vendéglátó teraszok is kivételt képeznek, s a kirándulóhelyeken is megbonthatunk egy-egy sört bármikor. 


A közterület-felügyelők tavaly nyolc embert értek tetten az utcai szesztilalom megsértése miatt. Fejenként 15-20 ezer (összesen 90 ezer) forint bírságot szabtak ki öt esetben, három személyt pedig figyelmeztettek. A bírságoltak között hajléktalanok is voltak, akik nem fizették ki a büntetést, ezért végrehajtás indult ellenük. Figyelmeztetésben azokat részesítették, akik először szegtek szabályt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!