Hírek

2012.01.19. 17:34

Leépítés a közszférában - Zalában nyolcvanegy státusz szűnt

A Zala Megyei Kormányhivatalban nyolcvanegy státusz szűnt meg a kormány által elrendelt, közszférában zajló leépítés keretében. Ezek közül huszonnyolc álláshely betöltetlen volt.

MTI

A kormány országosan 6719 fős létszámleépítésről határozott  a központi közigazgatásban, az indoklás szerint az idei hiánycél teljesítése és a hatékonyan működő állam kialakítása érdekében. A bő egy hete hozott határozat szerint a csütörtöki nappal kellett  elrendelni a felmentési időszakok megkezdését. A legnagyobb arányban a kormányhivatalokat érintette a leépítés, országosan 2343 álláshelytől kellett megválniuk.

A Zala Megyei Kormányhivatal 808 álláshelyéből 81  szűnt meg. Ebből 28 betöltetlen volt, s 53 dolgozót bocsátottak el, közölte lapunk érdeklődésére Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott.


Az elbocsátottak közül  hármat  áthelyeztek a január elsejével felállt, s a megyei önkormányzattól 43 dolgozót átvett  megyei intézményfenntartó központba (ezt a szervezetet nem érintette a leépítés), így ötven embernek kell új állás után néznie. Rigó Csaba hangsúlyozta, ebben segít a Karrier-Híd program: ha az elbocsátott hivatali dolgozó elhelyezkedik a versenyszférában, munkáltatója egy éven keresztül 50 százalékos járulékkedvezményt kap a minimálbér kétszereséig.

A leépítések a kormányhivatal számos szervét érintették. Többek között a törzshivatalban, az élelmiszerbiztonsági, a  népegészségügyi szervnél, a földhivatalban és a gyámügynél szűntek meg álláshelyek.

Rigó Csaba kérdésünkre elmondta, hogy az elbocsátások következtében idén mintegy 220 millió forintot takarít meg a zalai  kormányhivatal. A leépítés egyszeri költségét még nem összesítették, de várhatóan  mintegy százmillió forintot kell felmentésre és végkielégítésre fordítani.

Megkérdeztük az adóhivatalt is az ügyben, s megtudtuk: Zalában nem küldtek el senkit.  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala Megyei Igazgatóságán három üres státusz szűnt meg (két felsőfokú és egy középfokú), közölte a regionális adó főigazgatóság. Ez a változás  egyszeri kiadással nem jár, éves szinten pedig közel ötmillió forintos megtakarítást jelent, állt a válaszlevélben.

Bírálta a leépítésekről szóló kormányhatározatot a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége, valamint a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. Álláspontjuk szerint a kormány érdekegyeztetés nélkül, törvénysértő módon hozta meg a döntést. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben arra is kitértek, hogy elégtelennek tartják az elbocsátottak elhelyezkedésének segítését célzó Karrier-Híd programot.

OLDALTÖRÉS: Köztisztviselői érdekegyeztetés

Köztisztviselői érdekegyeztetés

 Köztisztviselői érdekegyeztetést tartottak kedden a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) - közölte a tárca az MTI-vel. A közigazgatásban dolgozók érdekképviseletei a napokban azonnali egyeztetést követeltek a tervezett kormányzati létszámcsökkentésről.

Köztisztviselői érdekegyeztetés

 Köztisztviselői érdekegyeztetést tartottak kedden a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) - közölte a tárca az MTI-vel. A közigazgatásban dolgozók érdekképviseletei a napokban azonnali egyeztetést követeltek a tervezett kormányzati létszámcsökkentésről.

Köztisztviselői érdekegyeztetés

 Köztisztviselői érdekegyeztetést tartottak kedden a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) - közölte a tárca az MTI-vel. A közigazgatásban dolgozók érdekképviseletei a napokban azonnali egyeztetést követeltek a tervezett kormányzati létszámcsökkentésről.

A KIM tájékoztatása szerint a Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanács (KÉT) és az Országos Önkormányzati Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanács (OÖKÉT) tartott kedden plenáris ülést a minisztériumban, ahol a kormány részéről Gál András Levente kormánybiztos a kormányzati létszámcsökkentés végrehajtásáról, valamint a" gondoskodó elbocsátás" részét képező Karrier Híd Programról tájékoztatta a résztvevőket.
   
A közleményben, amelyet az egyeztetés megkezdése után adtak ki, a tárca azt írta: a kormánybiztos előadásában arról szól, hogy a létszámcsökkentés egy része racionalizálás, annak révén megszűnik a betöltetlen 2440 státusz is. A kormány - a korábbi kormányok fűnyíróelvet követő gyakorlatával szemben - vizsgálta az egyes szervek kapacitását, azt, miként igazítható egyes szervezetek létszáma az új jogszabályi környezettel kialakított hatásköri viszonyokhoz.
   
Hozzátették, hogy a kormány a létszámcsökkentéssel kapcsolatosan meghozott döntéseit ezeknek a vizsgálatoknak az eredményeként hozta meg. A KIM kiemelte: az egyszerűbb állam létrehozásának egyik fontos eredménye, hogy 650 kormányzati szerv helyett ma már csak 320 van, így a szervezetek csökkenő számának és az eljárások egyszerűsödésének a logikus következménye a kisebb létszám.
   
A tájékoztatás szerint a kormánybiztos ismertette a Karrier Híd Program részleteit. Azt írták, a kormány nem hagyja magukra a létszámcsökkentés által érintett embereket, hiszen programja segíti az elbocsátottak elhelyezkedését a versenyszférában és a civil szférában.
    
Utaltak arra: a KÉT-OÖKÉT 2011. november 22-i ülésén már tájékoztatást kaptak a szakszervezetek a kormányzat létszámcsökkentési szándékáról. Az akkor még közigazgatási államtitkárként tevékenykedő Gál András Levente hangsúlyozta: a létszámcsökkentést az államszervezet és az államigazgatás hatékonyabb átalakítása indokolja. Cél az optimális létszámstruktúra kialakítása, és az, hogy annyi ember dolgozzon a közigazgatásban, amennyire annak működtetéséhez ténylegesen szükség van.
   
A novemberi ülésen hangsúlyozták: a korábbi gyakorlatnak megfelelően a létszámcsökkentés végrehajtásáról továbbra is egyeztetni fog a kormány a KÉT-tel a KÉT-OÖKÉT ülésén - olvasható a KIM közleményében.
   
Az ülésen téma volt a hamarosan életbe lépő, a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény megvalósítása.
   
A közigazgatásban dolgozók érdekképviseletei múlt csütörtökön azt közölték: azonnali egyeztetést követelnek a kormányzati létszámcsökkentésről. A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége, valamint a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók 
Szakszervezete szerint a létszámcsökkentésről szóló döntés - érdekegyeztetés nélkül - törvénysértő módon született. Kitértek arra, hogy elégtelennek tartják az elbocsátottak megsegítésére hivatott Karrier Híd Programot.
   
Gál András Levente kormánybiztos szintén múlt csütörtökön elmondta, hogy a központi közigazgatásban dolgozó 73.460 kormánytisztviselő mintegy öt százalékát érinti a létszámleépítés. Tájékoztatása szerint elvonják az összes betöltetlen álláshelyet - 2440-et -, és az elbocsátandó dolgozókéval együtt 6719 álláshely szűnik meg. A kormánybiztos azt mondta, a döntést számos egyeztetés előzte meg, a konzultációk tavaly szeptember óta folyamatosak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!