Hírek

2012.01.05. 18:26

Kutya-mérleg zajos szilveszter után

Szilveszter éjjel pukkantak a tűzijátékok, durrantak a pezsgősüvegek, aminek a vendégsereg biztosan nagyon örült, a kutyák viszont már kevésbé. Az ijedősebbje nyakába kapta a lábát, s talán még most is szalad.

Horváth-Balogh Attila

A kutyák hallása százszor élesebb az emberénél, számukra egy nagyobb petárda- vagy tűzijáték az ijedtségen túl idegrendszeri kárt is okozhat. Vajon a pánikba esett, ösztönösen menekülő ebek közül mennyi jutott el a zalai menhelyekig?

A zalaegerszegi Bogáncs Állatvédő Egyesület és Állatmenhely munkatársától, Németh Tamástól megtudtuk: eddig kilenc állatot fogtak be, és szerencsére két nap alatt egy kivételével valamennyiért eljött a gazdája.


- A szilveszter óta eltelt időszakban 5-6 gazdi jelezte nálunk, hogy eltűnt a kutyája - mondta a szakember. - A korábbi évek adataihoz képest most egy kicsit magasabb volt a szilvesztert követő forgalom, de tapasztalatainkból azt gondoljuk, hogy még körülbelül 3-4 napig lehet számítani újabb kóbor kutyusokra és négylábú barátjukat kereső gazdikra.

A nagykanizsai Élettér Állat- és Természetvédelmi Egyesület elnöke, Varga Károlyné is hasonló tendenciáról számolt be.

- Elég sokan érdeklődnek, hogy nem találtuk-e meg a kutyájukat, mert eltűnt szilveszterkor - bocsátotta előre. - Négyet-ötöt behoztunk a telepre, kettőért pedig már el is jöttek gazdáik. Hozzáteszem, nem biztos, hogy valamennyi eb a tűzijátékok miatt kóborolt el, lehet, hogy már útközben voltak, de az éjszakai durranások adtak egy kis löketet az állatoknak, amelyek aztán tényleg világgá futottak.

Varga Károlyné hozzátette: felhívják a kutyájukért érkező gazdik figyelmét, hogy ha lehet, idén szilveszterkor kössék meg az állatot, s biztosítsanak neki egy olyan helyet, ahova bevackolhatja és ahol biztonságban érezheti magát. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy akinek még hiányzik az állata, keresse fel a menhelyet bátran, hátha megtalálja az Ady utcai telepen élő 220 négylábú között.


Meglehet, éppen valamelyik korábbi szilveszter éjszakán menekült el otthonról Borzas, akit csütörtökön éppen ott jártunkkor hozott vissza sétáról dr. Papp Attila.

- Szegény, 2 éve tűnt fel a város utcáin, a kiskanizsai Principális-parttól az ipari parkig kóborolt - mesélte a férfi. - Lakók figyeltek fel rá, hogy mindennek nekiment, befogása után derült csak ki, hogy vak, egyik szemén zöld-, a másikon pedig szürkehályog alakult ki. Hazavittem volna magunkhoz, mert lehet, hogy szegénynek már csak egy-két éve van hátra, legalább azt töltse jólétben, de az otthoni amerikai bulldogom nem viseli el. Jótétemény lenne neki, ha valaki magához venné, vagy legalább sétáltatná. A szívem megszakad érte - sorsa talán kicsit lelkiismeret-furdalást ébreszt mindazokban, akik szilveszter éjjelén nem figyeltek eléggé a kutyájukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!