Hírek

2012.01.30. 07:56

A vád állatkínzás - De így néz ki egy kutya, amit rosszul tartanak?

Borisz megejtő kedvességgel bújik a gazdájához, és kezdeti tartózkodását levetkőzve, az idegennek is juttat a hízelgéséből, aminek a négylábú méretei miatt nehéz ellenállni.

Arany Gábor

- Feljelentettek, rendőrségre járok, már rabosítottak, úgy bánnak velem akár egy bűnözővel - dohog.

Úgy sejti, rosszakaróinak tett akaratlanul szolgálatot tavaly nyáron, amikor Boriszt kikötötte a cseresznyefa alá, amíg elment a boltba. Hogy hogy nem, pont akkor jártak arra rendőrök, akik fotókat is készítettek a leláncolt kutyáról és ez alapján megindult az eljárás állatkínzás gyanújával.

Kalányos Sándor nem hallgatja el, az eset előtt nem sokkal Borisz összeverekedett az egyik hegyszomszéd kutyájával, ami nem tett jót kettőjük viszonyának. A feljelentést is innen eredezteti, szerinte a rendőrök ezért tudhatták, mikor érdemes jönniük. Az eljárás közben azonban kiderült, hogy még egy kutyás esettel gyanúsítják Kalányos Sándort.

- A közvetlen szomszédom többször is megjárta a kórházat, hosszú időket töltött távol, itthagyta magára az öreg német juhászát. Az egyik alkalommal megkért, hogy a kutyát rendezzem el, lövessem le. Én szóltam a vadászismerősömnek, hogy végezni kellene az állattal. Ez még valamikor 2010 nyarán meg is történt. Hónapok teltek el utána, a szomszédom újra kórházba került, majd miután hazatért, sose emlegette, ami történt, hiszen ő kérte. Olyan jó volt a kapcsolatunk, hogy még eltartási szerződést is kötött velünk. Ennek egy éve. Élettársammal gondoztuk, mi tartottuk rendben a házat, segítettünk neki, de ahogy jobban lett, erőre kapott, már nem tartott igényt ránk. A kapcsolatunk megromlott, most már ott tartunk, hogy felbontjuk az eltartási szerződést. Ráadásul másfél év elteltével elővett a rendőrség a kutya lelövetése miatt, de még a vadászt is.

Érdeklődtünk a szomszédnál is, aki nem kívánta szavait az újságban viszontlátni, de annyit elmondott, ő nem a 10 éves kutyája elpusztítást kérte Kalányoséktól, akiktől zokon vette azt is, hogy nagyon otthonosan mozogtak már a portáján. Elvesztette bizalmát, ezért akar szerződést bontani.

Kérdeztük a kutyát lelövő vadászt is, aki elzárkózott a nyilatkozattól.

Kalányos Sándort állatkínzással, valamint állatkínzásra való felbújtással gyanúsítják.



NEM LEHET AGYONLŐNI
Igazságügyi szakértőként is dolgozó állatorvos érdeklődésünkre közölte, egészséges állatot tilos elpusztítani pusztán azért, mert a gazda számára teherré válik tartása. Ha bármely okból indokolt életének kioltása, akkor azt oly módon kell végrehajtani, hogy ne okozzon neki szenvedést. Ennek elfogadott módja az elaltatás, majd légzést bénító injekció beadása. Az agyonlövés, ráadásul előzetes elaltatás nélkül, nem fogadható el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!