Hírek

2011.12.09. 11:49

Választójog - Bizottsági módosító javaslatok változtatnának a választókerületi beosztáson

Módosító javaslatokkal változtatna a parlament emberi jogi bizottsága azon a választókerületi beosztáson, amelyet az új választójogi törvényjavaslat tartalmaz. Zalában a keszthelyi választókerülethez tartozó települések számán csökkentetének.

MTI

Az országgyűlési honlapon olvasható előterjesztésekhez érdemi indoklást nem fűztek, csak annyit, hogy szövegpontosító módosításokról van szó. Ugyanakkor a javaslatok több megyében és Budapesten is változtatnának az eredeti törvényjavaslatban foglalt egyéni választókerületi beosztáson.
   
Az egyik a zuglói választókerületek határain módosítana, illetve több, az eredetileg a békéscsabai körzethez sorolt települést az orosházi választókerület részévé tenne, és fordítva.
   
Az emberi jogi bizottság kiküszöbölné azt a hibát is, hogy a választókerületi határok ismertetésekor a törvényjavaslat korábbi nevén, Moszkva térként említi az időközben Széll Kálmán térre átnevezett közterületet.
   
Ugyanez a javaslat újrarajzolná a Bács-Kiskun megyei választókerületi beosztást: így például Lakitelek a kecskeméti helyett a kiskunfélegyházi, Soltvadkert a kiskunhalasi helyett a kalocsai körzethez tartozna.
   
A legtöbb változtatás a baranyai és a hajdú-bihari választókerületekben történhet. Kisebb mértékben átalakulhatnak a pécsi körzetek határai, így az egyikhez a megyeszékhelyen kívül 22 helyett 17 település tartozna, ugyanakkor a szigetvári körzet helyett ide sorolnák például Orfűt.
   
A Fidesz eredeti javaslata szerint a három debreceni választókerületből kettőhöz környező települések is tartoznának. Az emberi jogi bizottság viszont két tisztán debreceni körzetet javasol, a környező települések - így Hajdúhadház és Létavértes - pedig mind a harmadik részét képeznék.
   
Azt is kezdeményezi a bizottság, hogy Zalában a keszthelyi választókerülethez 107 helyett száz település tartozzon, a maradék hetet pedig a nagykanizsai körzethez sorolnák. Hasonlóképpen az eredeti előterjesztésben szereplőtől eltérő választókerületbe tartozna ezután néhány Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyei település, valamint kis mértékben módosulna a választókerületi beosztás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!