Hírek

2011.12.30. 17:57

Düh és harag: botrányos közmeghallgatás Gelsén

Dühtől, haragtól terhes közmeghallgatás zajlott az adósságrendezés alá vont település iskolájában csütörtök este. Eljött a volt polgármester is, Rácz József, aki a község új vezetését és a volt képviselőket okolta a kialakult helyzetért.

Horváth-Balogh Attila

Indításként Rácz József a most regnáló önkormányzatot Szegedi-rezsimnek, lapunkat pedig bérencnek titulálta.

- Miért jutott Gelse oda, ahova? A történet 1999-ig nyúlik vissza, amikor Szegedi Ferenc még alpolgármesterként a jegyzővel együtt aláírt egy jegyzőkönyvet - folytatta a szavaira felerősödő zajban, de ki már nem fejtette mondandóját.


Hogy pontosan mire is utalt, azt a Legfelsőbb Bíróság Szegedi Ferenc által rendelkezésünkre bocsátott ítéletéből tudjuk. Az akkori önkormányzat  Rácz vezetésével  elhatározta, hogy a fürdőberuházáshoz termálkúttá alakíttat egy meddő olajkutat. A tervezés során derült ki, hogy az eredeti elképzelés műszaki okok miatt jelentős korrigálásra szorul, ám a település vezetése mégis az első verzió mellett kardoskodott. A kivitelezés elindítása után a szakemberek 8 méter mélységben kőolajat találtak, a tervező pedig ismét, s aztán még többször is a szerződés módosítását javasolta. Sikertelenül.

A munka folytatódott, majd 1999. július 21-én készült egy jegyzőkönyv, mi szerint az olajbeáramlásért nem terheli felelősség a kivitelezőket, akiket közel nettó 21 millió forint vállalkozási díj is megillet  ezt írta alá Szegedi Ferenc és az akkori jegyző. Később az önkormányzat más kivitelezőt keresett, s követelte vissza a pénzt. Az elsőfokú bíróság ezt elutasította, a települést pedig 41,4 millió forint és járulékai megfizetésére kötelezte, amit 2009-ben helybenhagyott a Legfelsőbb Bíróság. Az ellenoldal szerint  a 10 éven át, 120 millió forintra gyarapodó tartozás döntötte be a költségvetést tavasszal.


Szegedi Ferenc visszautasította a vádat, a körjegyző, László Piroska pedig arra mutatott rá: bár Rácz József a kérdéses időszakban távol tartózkodott, ez nem akadályozta abban, hogy nyomon kövesse az eseményeket, hiszen rendelkeznie kellett a helyettesítéséről.

- Milyen polgármester volt az, aki 10 évig nem tudott arról, mi történik a településén? - tette fel a kérdést Szegedi Ferenc.

A korábbi képviselő-testület tagja, Hajmás István pedig azt mondta: Rácz idejében gyakran csak utólag jutottak hozzá információkhoz.

- A választásokon korábban elbukott polgármesterek nem tették meg azt, amit te már másfél éve csinálsz! A saját faluját senki nem hurcolta meg, te pedig mindenkit mocskolsz, sározol - vonta kérdőre a volt polgármestert indulatosan, aki a múlt ciklusok testületeinek felelősségét is firtatta.

Végül rámutatott, építő szándékkal kell a falu munkájában részt venni, nem pedig meghurcolni azokat, akik most fájdalmas döntésekre kényszerülnek.


Nagyzolás, meggondolatlan költekezés
A közmeghallgatáson a mostani polgármester, Szegedi Ferenc számolt be a képviselő-testület elmúlt időszakban végzett munkájáról. Mint mondta: az előző, Rácz József nevével fémjelzett évek túlköltekezése, a település eltúlzott fejlesztése, ha úgy tetszik, nagyzolása, a meggondolatlan kötelezettségvállalása kényszerítette az önkormányzatot az adósságrendezési eljárás megindítására. 2012-ben a közép-zalai település büdzséje 234 469 000 forintnyi bevétellel és ugyanennyi kiadással számol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!