Hírek

2011.12.07. 07:00

A tiszta Balatonért - Kétszázmillió forintos beruházással épül az új szennyvíztelep

A Balaton és a Kis-Balaton vizének tisztán tartását egyaránt szolgálja majd az a szennyvíztisztító telep, melyet 231 millió forint értékű fejlesztés során, jövő áprilisra építenek meg.

Sámel József

- Zalaapáti térsége a Balaton és a Kis-Balaton vízgyűjtőjének legközelibb területe - fogalmazott a polgármester. - Tudtuk, hogy sürgősen lépnünk kell, ám saját erőből nem voltunk képesek beruházást indítani. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán viszont nyertünk 196,4 millió forintot e célra, mely összeghez tizenöt százalékos önerőt adtunk. Az új telep modern, zárt rendszerű lesz, s norvég technológiával működik majd. A tisztítási hatásfoka kiváló lesz, ennek köszönhetően a Balaton és a Kis-Balaton vízminőségének óvását is hatékonyan szolgálja. A telep napi kapacitása a jelenlegi 180-200-ról 250 köbméterre bővül.

És az új telep jóvoltából nemcsak a térség szennyvizes problémái oldódnak meg, de a csapadék okozta gondokat is kezelni tudják.

- Ráadásul a jelenlegi telep sem szűnik meg (a két, hozzá kapcsolódó munkahely is megmarad), egyfajta pufferként funkcionál majd tovább - tette hozzá Vincze Tibor. - Nagyobb csapadék esetén minden bizonnyal jó szolgálatot tesz az itt élőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!