Hírek

2011.11.22. 03:27

Több sebből vérző terv

Az országgyűlés előtt lévő önkormányzati törvény tervezete több sebből vérzik, néhány kérdést - köztük a finanszírozással kapcsolatosakat - alaposan át kellene gondolni.

Sámel József

Dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke hangoztatta ezt tegnapi sajtótájékoztatóján, melyet Keszthely polgármesterével közösen tartott. Utóbbi, Ruzsics Ferenc úgy fogalmazott: szeretnék fenntartani az önkormányzatiságot, s megvédeni a kis településeket. Gémesi György kiemelte: nem értenek egyet azzal, hogy a közoktatás állami feladat legyen. Az önkormányzatok nem akarnak szabadulni az iskoláktól, el tudják végezni a velük kapcsolatos munkát, a problémát a finanszírozás csökkenése okozza. Szerinte az átalakítás nem jelentene megtakarítást. Az egészségügyi alapellátás kapcsán hangsúlyozta: annak állami kézbe vétele támogatható; a járóbeteg-ellátással kapcsolatosan azonban már fogalmazott meg aggályokat. Ahogy a járási hivatalok esetében is. Azt mondta: rohammunka lenne az új rendszer kialakítása, főként úgy, hogy nehéz az ország költségvetési helyzete, s a jelenlegi rendszer stabilan működik. A települési polgármesteri hivatalok átalakítása kapcsán úgy fogalmazott: a körjegyzőségek működnek, a megtakarítás mértékéről senki nem készített tanulmányt, az szerinte legfeljebb egymilliárd forint lenne. Úgy vélte, a megyéknek kellene áttekinteniük a körjegyzőségeik helyzetét, s az esetleg szükséges változtatásokat. Hozzáfűzte: a hulladékgazdálkodás, a víz- és csatornadíj, valamint a távfűtés kérdése kimaradt a törvényből pedig azok is erősen érintik az önkormányzatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!