Hírek

2011.11.18. 17:29

Nyugdíjemelés, méltányosságból: a zalai kérelmezők fele kapott támogatást

Idén méltányossági nyugdíjemelésre 21 millió, egyszeri segélyként pedig 13 millió forintot fizettek ki Zala megyében. A kérelmezők száma mindkét esetben meghaladta a kétezret, támogatásban körülbelül ezer-ezer fő részesült.

Varga Lívia

A méltányossági nyugdíjemelés átlagos összege idén 3353 forint volt, az egyszeri segélyé pedig 18 ezer 155 forint. Mindez a megyei kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságán tartott sajtótájékoztatón hangzott el pénteken.

- Méltányossági nyugdíjemelést azok kaphatnak, akik nyugellátásban részesülnek és elérték az öregségi nyugdíjkorhatárt, de igényelhetik rokkantak, árvák, fogyatékkal élők, tartósan betegek, valamint azok az özvegyek is, akik legalább két, árvaellátásra jogosult gyermeket nevelnek - sorolta Rigó Csaba,  a Zala Megyei Kormányhivatal vezetője. - További feltétel, hogy a nyug- és egyéb rendszeresen kapott ellátások összege nem haladhatja meg a 70 ezer forintot.

A méltányossági nyugdíjemelés összege a mindenkori öregségi nyugdíjminimum (jelenleg 28 ezer 500 forint), 10 és 25 százaléka, azaz 2900 és 7250 forint között lehet. Akinél a nyugellátás megállapításától, illetve a korábbi méltányossági emeléstől számítva nem telt el három év, nem élhet a lehetőséggel.

- Egyszeri segély évente adható - folytatta Rigó Csaba -, annak a nyugellátásban részesülő személynek, akinek nyugdíja, amennyiben egyedül él, nem haladja meg a 80, ha közeli hozzátartozójával él, akkor pedig a 70 ezer forintot. Összege 15 ezer és 42 ezer 750 forint között alakulhat.

Igényelni a kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságának ügyfélszolgálatán és a kormányablakban, postán, elektronikusan pedig az ONYF honlapján lehet.

- A kérelmeket minden esetben indokolni kell, mivel nem automatikusan járó juttatásokról van szó. Ezen túl tanácsos csatolni a gyógyszerszámlákat és a közüzemi tartozásról szóló dokumentumokat, illetve az egyéb, méltánylást érdemlő körülményt tanúsító bizonylatokat - tette hozzá dr. Fürediné Kerkai Valéria, a megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóság vezetője. - Előnyben kell részesíteni nőknél a 30, férfiaknál a 35 év szolgálati idővel rendelkezőket, a 70 év felettieket, az I. és II. rokkantsági csoportba tartozókat és azokat is, akik még nem részesültek méltányossági nyugdíjemelésben.

- A kérelmeket a jogszabály szerint bírálja el a nyugdíjbiztosítási igazgatóság, az összegszerűségről az igazgatóság vezetője tesz javaslatot, amit augusztustól a kormánymegbízott hagy jóvá - szögezte le Rigó Csaba, megjegyezve: a pénzügyi zárás miatt a decemberben érkező kérelmeket januárban teljesítik.

Zala 288 ezer 591 fős lakosságának 28,3 százaléka nyugdíjas (81 ezer 671 fő), az egy főre jutó nyugdíj összege 86 ezer 327 forint. Az országos átlag 88 ezer 152 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!