Hírek

2011.11.21. 03:29

Mostantól parázhatnak a diákok? Elektronikus naplót vezettek be az iskolában

„Villanynapló” – így nevezik a diákok az idei tanévtől minden nagykanizsai középiskolában rendszeresített elektronikus napló és ellenőrzőrendszert. S hogy kinek hogy tetszik?

Steyer Edina

- Több lehetőséget ad, mint a papíralapú napló - mondta Lelkóné Tollár Ildikó, a Mező intézményegység-vezető helyettese. - Külön tudjuk jelezni, melyik jegyet mire kapta a diák: nagydolgozatra, röpire vagy házi feladatra. Ezt a szülő is látja, így részletesebben tud tájékozódni.

Az e-napló tartalmazza a diák adatait, jegyeit és a hiányzásait, százalékban mérve.


- Nyelvtanárként csoportbontásban dolgozom - vette át a szót Gerőné Fenyvesi Rita. - Most nagyon örülök annak, hogy nem kell a naplót keresgetni óra előtt, hiszen ezelőtt egy osztályhoz tartozott egy napló. Jelenleg minden kollégának van saját netbookja, mert a szoftver mellett ezt is biztosította a pályázat révén a Térségi Integrált Szakképző Központ (TISZK).

Néhány pedagógusnál ettől függetlenül megmaradt a kis füzet . Egyrészt azért, mert úgy gondolják, óra elején sok időbe telik, míg a program betölt, másrészt, talán többükben megfogalmazódott Murphy törvénye: ami elromolhat, el is romlik. Ezért nem árt egy biztonsági másolat papíron, kézzel írva.

- Az elgondolás nagyon jó, de a szoftver hagy némi kívánnivalót maga után - fejtette ki véleményét a Mező-gimnázium matematika-fizika szakos pedagógusa, Hodák Sándor. - Szerintem több idő kellett volna a tesztelésre. Kiadtak egy szoftvert, amit azóta toldoztak-foldoztak, jelenleg a 4.1-es verziónál tartunk.

Mint azt a tanárok jelezték: folyamatosan kapcsolatban vannak a program fejlesztőivel, kisebb hibák, adatvesztések ugyanis előfordulnak. Nem egyszer megesett például, hogy a gépre felvitt adatok összekuszálódtak, eltűntek. Meg aztán más gondjuk is van az oktatóknak. Majoros István, a HEAT-Gázgép Kft. hegesztő és szerkezetlakatos szakoktatója nehezményezi, hogy nem kap teljes képet a diákokról, vagyis csak a saját tárgyának jegyeit látja az adott tanuló adatlapján.


Persze ellenvélemények is vannak, Gyimes Magdolna, a Thúry-tagintézmény matematika-informatika szakos tanára szerint, sok kollégát befolyásol, ha más tárgyak jegyeit is látják.

Ugyan a technika forradalmának sodrásában vagyunk, nem minden családban van internet. Ezért a pedagógusok is úgy látják: semmiképpen sem szabad teljesen megszüntetni a kézbe vehető papírellenőrzőt. Most már majdnem minden iskolában megkapták a szülők is az internetes hozzáférést gyermekük jegyeihez. Ahol nem, ott folyamatban van, napokon belül hozzájutnak a szükséges azonosítóhoz és jelszóhoz, és fel tudnak lépni az oldalra. Ahol már működik a rendszer, ott jellemzően két-három naponta megnézik a szülők a csemeték jegyeit. A régi ellenőrzővel szemben itt nemcsak a jegyet látják, hanem azt is, milyen témában szerezte a gyerek azt az osztályzatot. A szülők legtöbb esetben jónak találják, hogy ily módon tudják megnézni gyermekeik jegyeit. A diákok közül persze nem mindenki örül ennek, hiszen eddig megvolt az esélyük az időhúzásra. - Azoknak ciki, akik eddig sem mondták meg a jegyeiket otthon - mondta a mezős Vukman Csenge. - Sok osztálytársam parázott, hogy mi lesz ezután. Volt, aki a jelszót is megváltoztatta, hogy a szülei ne tudják ellenőrizni a jegyeit. De sokáig úgysem titkolózhatnak, és hosszútávon ezzel csak maguknak ártanak.

- Csenge eddig is megmondott mindent, soha nem a fogadóórán derült ki, ha rosszabb jegyet kapott - mutatott rá édesanyja, Benczik Ildikó. - Szerencsére érett gondolkodása van, pontosan tudja, hogy sehova nem vezet az, ha eltitkolja a jegyeit, vagy bármit, ami az iskolával kapcsolatos. Ez a rendszer pedig nem feltétlenül azért jó, hogy kiderüljenek a gyerek turpisságai, hanem mert gyorsabban nyomon lehet követni a történéseket.

Hasonlóképpen vélekedett Somogyi Ágnes, akinek két tizedikes ikerlánya érintett az elektronikus ellenőrzőt illetően. Mint mondta: ahol normális gyerek-szülő kapcsolat van, ott nem a bizonyítványosztáskor vagy a segélymegvonáskor derülnek ki dolgok.

- Két-három naponta megnézem mindkét lányom ellenőrzőjét, és csak jó véleménnyel vagyok az egész rendszerről - szögezte le Ágnes. - Átlátható, és nagyon jól lehet az adatokból statisztikát készíteni, mely alapján le lehet szűrni a tapasztalatokat: ki mennyit lóg, kinek melyik, a reál vagy a humán oldalon van inkább segítségre szüksége? Úgy vélem, ki kell ezeket a lehetőségeket használni az oktatás minél jobb színvonalú működése érdekében.

- Egyelőre még nem sikerült megnyitni a rendszert - ezt már Ribovics Edit, a Mező-gimis Zalán anyukája mondta. - Nem vagyok régimódi, de nekem közelebb áll a szívemhez a régi napló és ellenőrző.

Az e-ellenőrző és e-napló tehát megosztja a véleményeket, és úgy tűnik, némi fejlesztésre is lesz még szükség. Ami biztos: 10-12 év múlva ez a rendszer már teljesen természetes lesz a pedagógusok, a szülők és a diákok számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!