Hírek

2011.11.04. 18:06

Megújuló oktatásügy: Hoffmann Rózsa Nagykanizsán járt

Hazánk megújulásra szorul, és csak a munkára épülő világgal lehet eredményt elérni - mondta dr. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára pénteken Nagykanizsán.

Steyer Edina

- Ezt, a munkára épülő világot pedig már az iskolában elő kell készíteni - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján az államtitkár, majd hozzátette: minőségi megújulásra van szükség, mely kedvez a tehetségnek, segít a leszakadónak, és újra magas szintre emeli az oktatást, hosszú távon pedig versenyképesség teszi az országot.

Hoffmann Rózsa bővebben kifejtette gondolatait a kanizsai pedagógustársadalom előtt a HSMK színháztermében: az új köznevelési program létjogosultságát egyrészt a már említett megújulás igényével indokolta, másrészt azzal, hogy az 1993-as törvényt már több mint százötvenszer módosították, így belső koherenciája felborult.

Továbbá úgy fogalmazott: azt, hogy a megkívánt ismeret felének a nem tudása már kettest ér, nem lehet elfogadni sem az érettségin, sem a felsőoktatásban, sem a szakemberképzésben. Az államtitkár hangsúlyozta: az oktatási intézmények államosítása megtörtént 1948-ban, most egyáltalán nem erről van szó. Az állam részt vesz a szakmai irányításban és ellenőrzésben, a fenntartás visszakerülhet az önkormányzatokhoz is, a folyamatokat a kormányhivatalok kezelik majd.

A felröppent hírekre, miszerint iskolabezárások várhatók, úgy reagált: ahol legalább nyolc gyerek igényli, ott az alsó tagozat működni fog, akár másik iskola tagintézményeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!