Hírek

2011.11.18. 06:25

Letarolták a fenyvest - Egymilliós kárt okozott az áramszolgáltató

Indokolatlanul vágatta ki az áramszolgáltató a fenyvesének egy részét - állítja Nagy József. A Lentiben élő férfinek egymillió forint kára keletkezett. A szolgáltató szerint a vezeték biztonsági övezetében tilos olyan fát telepíteni, ami megnőve veszélyezteti az üzembiztonságot.

Gyuricza Ferenc

- Napközben hívott fel telefonon az egyik falubeli azzal, menjek vissza gyorsan, mert egymás után döntik ki a fenyőket - mondja a férfi. - Amikor a helyszínre értem, láttam, hatalmas pusztítást végeznek. Indokolatlan szélességben, a vezetéktől 10-12 méternyi távolságban is kivágták a fákat. Amikor rájuk szóltam, abbahagyták a munkát, s távoztak.

Nagy József azt mondja: elfogadta volna, ha legallyazzák azon néhány fát, amelynek koronája belóg a biztonsági övezetbe, az ellen sem tiltakozott volna, ha egy-két fát ki kell vágni. Azt a pusztítást azonban, amit az E.ON által megbízott cég végzett, nem hagyja szó nélkül. A férfi szerint a szolgáltató egyáltalán nem tiszteli a tulajdonjogot. Egyetlen fillérnyi kártérítést nem kap azért, mert használják a területét, illetve korlátozást jegyeztetnek be arra. Nagy József szerint ezt nem lehet így elfogadni.

Az E.ON Hungária Zrt. szóvivője viszont azt mondja: társaságukat a baleset megelőzése, a zavartalan működés biztosítása érdekében jogszabály jogosítja fel arra, hogy megtisztítsák a villamos vezeték közelében a területet. A gallyazás valójában a tulajdonosok feladata lenne, miniszteri rendelet rögzíti, hogy az ingatlan kezelője - ha a növényzet eléri a szabadvezeték biztonsági övezetének határát - köteles ezt a feladatot rendszeresen elvégezni.

- A telepítéskor figyelembe kell venni, hogy a vezeték biztonsági övezetében tilos olyan fát telepíteni, mely a későbbiekben elérheti a vezetéket, s így az üzembiztonságot veszélyezteti - mondta Egyházi Nikoletta. - A kérdéses terület szabálytalanul telepített rész volt, a fenyőfákat közvetlenül a hálózat mellé és alá ültették, ezzel a tulajdonos megszegte az előírást. A fenyők átlagos vágási távolsága megfelel a vonatkozó előírásoknak.

A szóvivő azt is elmondta: munkát szakértők végzik, annak megkezdése előtt területbejárásra kerül sor, felmérik, mely fákat kell gallyazni. Az áramszolgáltató már többször javasolta: a tulajdonosok végezzék el saját maguk a munkálatokat oly módon, hogy megfeleljen elvárásaiknak.

A minimálisan szükséges távolság
A csupasz légvezeték biztonsági övezete 1 kV névleges feszültségszintig oldalirányban egy méter, 1 és 35 kV névleges feszültségszint között a szélső vezetőtől oldalirányban ugyanez 5 méter, a vezeték belterületi szakaszán pedig 2,5 méter. 120 és 200 kV feszültségszint között a szélső vezetőtől 13 méter. Az E.ON Hungária Zrt. kimutatása szerint az üzemzavarok több mint ötven százalékát okozzák gallyazatlan, villamos vezetékekbe benőtt növényzetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!