Hírek

2011.11.28. 19:22

Idén nem vettek fel hitelt Pacsán

Hitelfelvétel nélkül gazdálkodott Pacsa önkormányzata az első háromnegyed évben, derült ki a pénzügyi beszámolóból, melyet a legutóbbi képviselő-testületi ülésen vitattak meg.

Szabó Judit

A módosított költségvetés szerint mintegy 800 millió forintból láthatja el feladatait idén Pacsa önkormányzata. Az első háromnegyed évi beszámolót áttekintve a képviselők úgy látták, hogy az önkormányzat megfelelően gazdálkodott, hitelt nem vett fel. A költségvetésben ugyanakkor még van hiány: eredetileg 47,7 milliós hitelfelvétellel tervezték az évet, ez az összeg az első háromnegyed év végére 47,4 millió forintra módosult. Biztató azonban, hogy a betervezett adóbevételek jól alakulnak. Már szeptember végére befolyt az egész évre tervezett összeg a hátralékok folyamatos beszedésének köszönhetően, sőt, iparűzési adóból 116 százalékos teljesítést értek el. A testületi ülésen elhangzott, hogy a hivatalban nagyon takarékos és feszített gazdálkodás folyt, egyik előirányzatot sem lépték túl.


A testület a beszámoló elfogadása után megalkotta a jövő évi költségvetési koncepciót. Ezt november végéig minden önkormányzatnak meg kell vitatnia, bár most különösen nehéz tervezni, mert nagy változások előtt áll a közigazgatás, a részletek még ismeretlenek, s nem tudni, hogyan alakul az önkormányzatok állami támogatása. Az viszont már látszik, hogy csökkennek a szociális kiadásokra és a normatívákra fordítható összegek. A koncepció készítésekor figyelembe vették, hogy Pacsa lélekszáma 1822 főről 1806 főre csökkent, és a tanulólétszám is apadt a focikollégium megszűnése miatt.

Pacsa 515 millió forintos főösszeggel tervezi a költségvetést. Hitelfelvétellel nem számolnak, annak ellenére, hogy a tervezett kiadások egyelőre több mint 81 millió forinttal meghaladják a bevételeket. A koncepciót azzal fogadták el, hogy a végleges költségvetésben meg kell teremteni a bevételi és kiadási oldal egyensúlyát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!