Hírek

2011.10.24. 18:06

Nagykanizsa a megújuló energiák vonatkozásában túllépne a szlogenek szintjén

Közös tulajdonú gazdasági társaság létrehozását tervezi a nagykanizsai önkormányzat az E.missio Kft.-vel és Aquaprofit Zrt.-vel a megújuló energiaforrások felhasználása érdekében. A szerződés csütörtökön kerül a közgyűlés elé.

Sámel József

Eddig leginkább a szlogenek szintjén lehetett Kanizsát összekötni az alternatív vagy megújuló energiaforrások felhasználásával, jóllehet az elmúlt időszakban történtek kisebb lépések, így például több  épület - Vackor Óvoda, Pannon Egyetem Kollégiuma - energiaracionalizálása valósult meg. Ez utóbbi fejlesztések viszont nem összehangolt, hosszú távú  stratégia eredményei voltak. Éppen ezért döntött úgy a város vezetése, hogy közös gazdasági társaságot alapít a megújuló energiaforrások felhasználása érdekében.

A csütörtökön a közgyűlés elé kerülő előterjesztésben az önkormányzat mellett az Aquaprofit Zrt. és az E.missio Kft. szerepel az új cég tulajdonosi körében. Utóbbi két társaság 45-45 százalékkal, míg a dél-zalai város 10 százalékos tulajdonrésszel.


A tervezet szerint az együttműködés kiterjed majd a jelenlegi energiarendszerek és intézmények állapotfelmérésére, a város energiastratégiájának kidolgozására, a megújuló energiaforrások  nap, szél, geotermia, biomassza, biogáz  hasznosítására, illetve további  intézmények energiaracionalizálására. A távlati tervek között szerepel továbbá a város földgázfüggőségének csökkentése, a hőenergia költségeinek csökkentése, s nem utolsósorban a megújuló energiák mintavárosa cím elnyerése.

Ha a közgyűlés csütörtökön  rábólint az elképzelésre, akkor a közös tulajdonú gazdasági társaság már november 15-én megalakulhat. Az előterjesztő  a leendő cég ügyvezetőjének személyére is javaslatot tesz, az anyagban Sitku György neve olvasható, aki az idei évtől az Aquaprofit Zrt. energetikai vezetője.


ARCCAL A FÖLD MÉLYE FELÉ
Az Európai Parlament és Tanács Magyarország számára 2020-ra minimum 13 százalékban határozta meg a megújuló energiaforrásból előállított energia arányát. Mivel az ország alatt a világ második legnagyobb geoenergia-készlete található, a legcélszerűbb ezt felhasználni. A geotermikus energia kiválóan alkalmazható épületek fűtésére. Nagy hangsúlyt kaphat a biomassza és biogáz felhasználása, mely hulladék, illetve szennyvíz tárolásakor jön létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!