Hírek

2011.10.10. 09:45

LEADER máshol - másként

Az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület szervezésében szeptemberben szakmai utat tettünk Dél-Mátrába.

Kovácsné Deák Erzsébet

A helyi fogadó szervezet, a Dél-Mátra Közhasznú Egyesület volt, a helyszín Atkár Tass-puszta.

Bárdosné Kocsis Éva munkaszervezet vezető fogadta kis csoportunkat, a kölcsönös bemutatkozás után áttekintést adott szervezetükről, s az ott folyó munkáról. Ismertette a HVS-ük munkáját, beszélt a III. -IV. tengelyes kérelmek tapasztalatairól.

Mint megtudtuk, működési területük 24 települést foglal magába, melyek közül a legnépesebbek 3000 fő fölötti lakosságszámmal Gyöngyössolymos, Nagyréde és Karácsond.

A települések mindegyikén a tájhoz, a vidékhez kötődő, és abból élő lakosság él. A palóc népi hagyományok nagymértékű hatást gyakoroltak az itt élő emberekre.  Ennek nyomai főként az épített örökségekben és a gasztronómiában fedezhetők fel.

A gazdaság szerkezetét meghatározza Gyöngyös közelsége.  A város a közepes és nagyvállalkozások jelentős részét magához vonzza.  A térség többi településein főként szolgáltatást végző kis és mikro vállalkozások találhatók.

Gyöngyöspatán a Nandi vendégházat tekintettük meg. Az épület a Mátra egyik legrégibb, több mint 400 éves pincéje feletti hangulatos vendégház. Pincéje a borbarátok kedvenc találkahelye.

Az itt található Kisboldogasszony római katolikus templomban megtekintettük az Európa hírű Jesse-oltárt. A Jézus családfáját bemutató oltár egyedülálló műemlék. A nyolc méter magas, sokalakos oltár dél-lengyelországi mesterek műve a 17. század közepéről. Az oltáron fekvő Jesse életnagyságú törzséből fa sarjad, ágain bibliai királyok és próféták - köztük Salamon és Dávid - dús aranyozású, festett szobrai felett koronás Mária trónol karján a kisdeddel. A fa törzsén iratszalagok kígyóznak az Énekek énekéből vett idézetekkel, az ágakon még két szőlőlevél is díszlik. A kétoldalt felnyúló ágak koszorúként ölelik át Mária születésének oltárképet a fa közepén. A fa törzse ezüstszínű, az ágak aranyozottak.

Ugyanezen község gazdag ásványgyűjteménnyel rendelkezik. Kis csoportunk tagjai belépéskor nem is sejtették, hogy az ásványok szépsége elragadja figyelműket. 

Atkáron UMVP III. tengely Turisztika pályázattal a horgásztó környezetében egy gyönyörű, a szabadidő eltöltésére tökéletesen alkalmas teret alakítottak ki.

Zárásként látogatást tettünk az atkári Fácános Tanyaházhoz. Vendéglátónk igazi lelkesedéssel beszélt az általa megálmodott természeti környezetről és népi értékekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!