Hírek

2011.10.10. 17:44

Kilencről 15 forintra: legalább ne bukjunk

Kilencről 15 forintra emelné az autóval munkába járók számára a munkáltató által fizethető kilométerpénzt Volner János, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Horváth-Balogh Attila

– Azért is vetettük fel a kérdést, mert Orbán Viktor miniszterelnök a választások előtt azt mondta: mindenkinek el kell tudnia jutni a munkahelyére, miközben látjuk, hogy ez egyre nagyobb nehézségekbe ütközik – magyarázta a képviselő, akivel telefonon léptünk kapcsolatba. – Manapság már egyszerűen nem éri meg a lakóhelytől távolabb dolgozni.

A bázakerettyei Szakál István ide vágó panasszal kereste meg lapunkat. Elmondta: a Lenti, Bázakerettye, Pusztamagyaród települések által közrezárt térségben nincs a munkarendjéhez igazodó buszközlekedés, ezért – több kollégájához hasonlóan – kénytelen saját autóját használni. A költségtérítés azonban hat éve változatlan mértékű, s így jelenleg havi több tízezer forintot „buknak”...


– Nem értem, miért kell ebben a témában újabb és újabb köröket futni, hogy végre valami érdemi lépés születhessen, hiszen egy ilyen emelés nem kerülne semmibe a Fidesz- kormánynak, hiszen a munkáltatók gazdálkodnák ki – mondta. – Ellentétben például a vasúti szárnyvonalak visszaállításával, ami több 10 milliárd forintot emésztett fel és mindannyian fizetjük...

Szakál István a térség fideszes országgyűlési képviselője, Pintér László közbenjárását is kérte az ügyben. Ennek nyomán nemrég jutott el bázakerettyei olvasónkhoz dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter válaszlevele. Ebben a tárcavezető azt írta: a költségtérítés adómentes mértékének esetleges módosításáról a jövő évi adójogszabályok előkészítése során születhet döntés. Ám hangsúlyozta: a közösségi közlekedés fejlesztésén dolgozó szakemberek a költségtérítés adómentes biztosításának szigorú korlátok közé szorítását jelölték meg. Az elképzelések szerint ez csak azokra az esetekre vonatkozhat, amikor a munkavállalónak a munkarend, a közlekedési közszolgáltatások hiánya, vagy ritka jellege, vagy esetleg saját fogyatékossága miatt nincs módja közösségi közlekedési eszközzel járni munkába.

Azt már Rózsás János nagykanizsai könyvelőtől tudtuk meg, hogy az útiköltségtérítés 6 forintos emelése tényleg nem az állam zsebéből venne ki – feltéve, hogy nem a saját közalkalmazottairól, köztisztviselőiről van szó. Így viszont már érthető, miért nincs előrelépés az ügyben. 


KÉPVISELŐKNEK
Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló új, Lázár-féle javaslat szerint a honatyák benzinkártyát is kapnának. A Budapesten lakó képviselők ezzel havi 2000, míg a fővárostól 300 kilométernél messzebb élők havi 5000 kilométer megtételére elegendő üzemanyagot vásárolhatnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!