Hírek

2011.10.14. 15:04

Főiskolák randevúja

Immár 12 éve bontakozik az együttműködés a megyeszékhelyi egészségügyi főiskola, valamint a németországi Heilbad Heiligenstadt felsőfokú szakiskolája között a gyógytornász képzésben.

Magyar Hajnalka

A kapcsolat keretében rendszeres az oktatók és hallgatók cseréje, idén éppen a németországi iskola öt fős küldöttsége látogatott  el Zalaegerszegre, az intézmény igazgatónője, Gabriele Heusing vezetésével. Pénteken  a megyei kórházzal ismerkedtek, ahol  két gyógytornász hallgató és egy oktató  két hetet el is tölt. Mi a harmadéves  Marie-Kristin Dunkert kérdeztük tapasztalatairól.

- Jártam már Magyarországon, Balatonbogláron nyaraltam -  mondja az ifjú hölgy. - Lenyűgöző az itteniek vendégszeretete,  nagyon tetszik Zalaegerszeg. Eddig a legérdekesebb a szívsebészeten látott koszorúér műtét volt, s nagyon várom a szombati, hévízi látogatást. Szakmai szempontból az itteni gyógytornászok betegekkel ápolt személyes kapcsolata, a kezelések egyénre szabott jellege  a legérdekesebb számomra.

Programjuk során tanulmányozzák a kórházi osztályokon  zajló munkát, illetve délutánonként órákat látogatnak a főiskolán.

S hogy  a két országban miben  különbözik   a gyógytorna? Mint Császárné Gombos Gabriella adjunktus beavat, Németországban jóval több gépet, eszközt használnak, amiből ötleteket meríthetnek a honi szakemberek. A német partnernek a szívsebészeten, kardiológián végzett gyógytorna számít újdonságnak, náluk ugyanis  a mozgásszervi profil hangsúlyos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!