Hírek

2011.09.29. 05:38

Zalában rendezték az energetikai projekt zárókonferenciáját

Az energetikai önállóságot és a szén-dioxid-semlegességet tűzték zászlajukra azok az európai kistelepülések, amelyek csatlakoztak a nemzetközi Rurener projekthez. A zárókonferenciát Nagypáliban rendezték.

Horváth A. Attila

Franciaországból, Németországból, az Egyesült Királyságból, Olaszországból, Görögországból, Romániából, Spanyolországból és hazánkból érkeztek Zalába a Rurener-program településeit képviselő polgármesterek, projektmenedzserek. A 45 fős küldöttség előbb Hévízen találkozott közéleti vezetőkkel, majd a nagypáli ökocentrumban előadásokon, konferenciákon és tanulmányutakon cseréltek tapasztalatokat a vendégek. Egyebek közt ledes közvilágítást, energiafűz- ültetvényt, biogáztisztító technológiát és energiatakarékos házakat mutattak be a nemzetközi delegációnak.


2008 novemberében indult a hároméves Rurener projekt (szabad fordításban: „vidéki közösségek az energia-semlegességért”), amihez hazánkból a miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, a települések közül pedig a borsodi Perkupa és a zalai Nagypáli csatlakozott. A pályázat keretében azt vállalta a 12 partner, hogy terjeszti az energiatudatos gondolkodást és a megújuló energiaforrások alkalmazását. A vasárnap kezdődött négynapos zárókonferencián bővítették a hálózatot, a Rurener pedig nemzetközi szervezetté alakult. Mint Lochuk Nikoletta projektmenedzsertől, az esemény szervezőjétől megtudtuk, Magyarországról további 14 település csatlakozott, Nagypáli polgármesterét, Köcse Tibort pedig az egyesület alelnökévé választották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!