Hírek

2011.09.05. 17:04

Szlovák és orosz kapcsolat küszöbén

Hévíz eddig két német és egy horvát településsel ápol partneri kapcsolatot, e határokon túli együttműködés további bővítése van napirenden egy szlovákiai, valamint oroszországi várossal.

Horányi Árpád

A németországi Herbstein 1993-ben, Pfungstadt 2004- től, vált testvértelepüléssé, a horvátországi Csazmával 2009 óta él a partneri kapcsolat. Az önkormányzatot az utóbbi időszakban a szlovákiai Dunaszerdahely és az orosz Pyatigorsk kereste meg, testvérvárosi megállapodás kötésének szándékával.


Az újabb megállapodások további sokszínű gazdasági és kulturális forrást tárhatnak fel közös érdekek mentén. A Csallóköz szívében elhelyezkedő Dunaszerdahely fontos turisztikai központ, gyógyhatású termálvízével. A városnak 4 magyar nyelvű iskolája, s nagy múltú sportegyesülete van. Az Észak-Kaukázusban található Pyatigorsk a gyógyvize révén ugyancsak hasonló adottságokkal rendelkezik, mint Hévíz.

A fürdővárosnak még nincs baráti megállapodása határon túli magyar várossal, a dunaszerdahelyi kapcsolatot ezért is támogatásra érdemesnek ítélte a képviselő-testület. Ugyanígy Pyatigorsk igényét is, tekintettel a megnőtt orosz turizmusra, a tapasztalatcsere lehetőségek elmélyítésére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!