Hírek

2011.09.08. 15:16

Rászorulóknak termelnek az önkormányzatok földjén

Saját fogyasztásra, s a közétkeztetést is segítve zöldségeket termelnek Óhídon, Pakodon és Zalabérben a rászorulók. Óhídon a napokban szedték fel a burgonyát.

Sámel József

Martincsevics István, a Foglalkoztató Zala-KAR ügyvezetője, a program koordinátora elmondta: az önkormányzatok saját földjein – közmunkások bevonásával – megtermelt zöldségeket elsősorban a gyermekvédelmi támogatásban részesülők kapják meg a településeken. A munkához a vetőmagot és a növényvédő szert az Élelmiszerlavina program keretében a Syngenta és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület biztosította az önkormányzatok számára.

– A pályázatot a három község közösen nyújtotta be, a program keretében kapott vetőmagokból és növényvédőszerből egyenlő arányban részesültek a települések – tette hozzá. – A talaj-előkészítő munkálatokat követően az ültetést és utána az összes termesztési folyamatot – a helyi polgármesterek és mezőgazdász önkéntesek irányítása mellett – közfoglalkoztatottak végezték. Így összesen több mint 2000 négyzetmétert műveltek meg, ahol burgonyát, káposztaféléket, paprikát és cukkinit termesztenek a helyiek. Az adományokat mindhárom helyszínen további vetőmagokkal egészítették ki az önkormányzatok.


Hangsúlyozta: az idei nyár aszályos időjárása meglátszik a termés mennyiségén és állagán, ennek ellenére szép termést takaríthatnak be a programban résztvevő rászorulók.

– Mindhárom faluban törekedtünk arra, hogy a közfoglalkoztatottak rotációban vegyenek részt a munkában, ezzel a lehető legtöbb rászorulót bevonva a folyamatba. A célunk az volt, hogy olyan ismereteket adjunk át, amelyet az érintettek később saját kertjükben is hasznosítani tudnak. Így összesen több mint húsz embert sikerült bevonnunk a munkába.

A betakarítás a növények beérésével párhuzamosan folyamatosan zajlik. A megtermelt zöldségeket elsősorban a gyermekvédelmi támogatásban részesülő mintegy 28–30 család kapja, amely 250–300 ember mindennapi megélhetését jelenti.

– A településeken élők általában kritikus szemmel figyelik a közalkalmazottak munkájának minőségét, azonban ez a program általános elismerést váltott ki a lakókból mindhárom helyszínen. A faluk között megvalósult széles körű összefogás és munka jól tükrözi a kezdeményezés lényegét: az Élelmiszerlavina célja nemcsak élelmiszert biztosítani a rászorulóknak, hanem olyan ismereteket, tudást átadni, amely hosszú távon segíti a résztvevők életét, megélhetését.


A KÖZÉTKEZTETÉS IS SEGÍTVE
Óhídon a rászorulók örültek a terményeknek, mint mondták, a napi étkezésben jelentős segítséget nyújt a burgonya, ahogy a többi zöldségféle. Molnár András, a település polgármestere úgy fogalmazott: saját kertet már korábban is működtettek, a mostani pályázati segítség mellett is vásároltak vetőmagokat. Ennek is köszönhetően a közétkeztetést is szolgálják a termények. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!