Hírek

2011.09.06. 14:34

Panasz: megszűnt a bérlettámogatás Szentpéterúron

Tollár Rita hat gyermeket nevel, közülük négy iskolás korú. A mostani tanévig a szentpéterúri önkormányzat fizette a távolabb eső falurészekből bejáró, mintegy 60 iskolás gyerekek buszbérletét, idén ősztől azonban megszűnt a támogatás. Az édesanya szerkesztőségünkhöz fordult panaszával.

Magyar Hajnalka

- A bérlet 6 ezer forint évente, a négy gyerekre az már 24 ezer. Honnan vegyek annyit? A többi szülővel próbálunk összefogni, hiszen sokakat érint a változás, Nemesszerből és Vörüből jó páran járnak Szentpéterúrra.

Azt elismeri,  nem nagy távolságról van szó, a gyerekek  akik a második, harmadik, ötödik és hetedik osztályt látogatják  jelenleg is gyalog járnak be az iskolába.

- De mi lesz esőben, hóban? Ráadásul az iskolatáskát is cipelik, hiszen ha azt akarjuk, hogy ne legyenek buták, otthon is tanulniuk kell. Nagy segítség volt eddig az ingyenes utazás, így is volt kiadás elég. A gyerekeim közül kettő szemüveges, az egyik fiamat műteni kellene, a nagylányt meg vinni a kardiológiára, szóval van gond enélkül is...

A szülők a családsegítő szolgálatnál is jártak már.

- Tudunk a fejleményekről, eléggé háborognak a szülők - erősíti meg Komlósi Edit, a pacsai székhelyű Közép-zalai Szociális és Gyermekjóléti Központ vezetője. - Sajnos mi pénzt adni nem tudunk, nálunk ilyesmire soha nem  volt keret. Viszont oda tudunk állni a szülők érdekérvényesítő kezdeményezései mellé, hiszen ismerjük a feszítő gondokat, kiemelten foglalkozunk a településsel.

A szentpéterúri iskola igazgatója, Kocsis István leszögezi, nem klasszikus értelembe vett bejáró tanulókról van szó, hiszen Vörü és Nemesszer Szentpéterúr része, a településen belüli, helyi buszbérlet támogatása szűnt meg. Ettől függetlenül természetesen ő is fontosnak tartaná a helyzet rendezését, hiszen hófúvásban, szakadó esőben az 1-2 kilométernyi távolság is nagyon  hosszú tud lenni.

- Az önkormányzat igen nehéz helyzetben van, csak a legszükségesebbekre futja - vázolja a hátteret. - A helyi bérletek támogatását eddig önként vállalta a testület, ez nem kötelező feladat, ehhez semmiféle külön forrás nem állt rendelkezésre. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne  tartanánk rendkívül fontosnak, s ne tennénk meg mindent, hogy a gyerekek könnyebben jussanak el az iskolába. Keressük a megoldást...

A szentpéterúri iskola éppen idén szeptemberben teljesedett ki 8 évfolyamosra, 96 tanulójuk van, zömében roma gyerekek.
- Nagyon sajnáljuk, hogy ősztől nem futja a bérletekre, az egyre csökkenő állami normatíva miatt most már csak a tankönyveket és a napi háromszori étkezést tudjuk ingyen biztosítani a rászoruló családoknak - feleli érdeklődésünkre dr. Farkas Ágota, a település polgármestere. Gondjaikat tetézi, hogy a Vörübe vezető, állami tulajdonú út olyan rossz állapotban van, hogy pillanatnyilag nem is alkalmas buszközlekedésre. A szakemberek a napokban mérik fel az út állapotát.

A helyzet 60, zömében halmozottan hátrányos helyzetű iskolás gyereket érint, s összesen mintegy 350 ezer forintból megoldható volna. Szép vállalás lehetne egy karitatív érzelmű cég, vagy szervezet részére...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!