2011.09.23. 18:00
Olvasóink már megfőzték! Megjelent a Hal- és vadételek könyve
Immár a negyedik kötetét vehetik kézbe lapcsoportunk, a Pannon Lapok Társasága kiadásában útjára indított szakácskönyv-sorozatunknak. Az olvasóink receptjei alapján készült legújabb kiadványunk a Hal- és vadételek könyve.
Ahogy a korábbi kiadványainkban, úgy ebben is több zalai olvasó kedvenc receptje lelhető fel. Közülük sokan immár rendszeres szerzőinkké váltak, a megjelent szakácskönyvek szinte mindegyikében megtalálható egy-egy különleges ételajánlatuk. Természetesen izgalommal várják a kötetek megjelenését, kíváncsian lapozzák fel a színes oldalakat. S nagy az öröm, amikor felfedezik az általuk beküldött egy vagy több recept leírását az aktuális szakácskönyvben, amely ezúttal a hal- és vadételeket szedte csokorba.
Lapunk régi előfizetőjéről, a keszthelyi Vörös Ernőről kiderült, a Pannon Lapok Társasága szakácskönyv sorozatának egy korábbi kötetében, a Hagyományos ételek könyvében is szerepel, s most a legfrissebb kiadványban, a Hal- és vadételekbe is bekerült a család egyik kedvenc fogása, a rozmaringos fácánmell.
- Kivételes finomságnak számít, hiszen nem jutunk gyakran fácánhoz. Azonban helyettesíthetjük pulykával vagy csirkemellel is - adott egyúttal tanácsot Vörös Ernő.
A nyomdából frissen kikerült könyvet kedvtelve forgatta, elismeréssel szólt az elkészített fácánsültről készült fotóról. Mesélte, a korábbi felhívásra a robotgép nyereményének reményében küldte el receptjét, de természetesen enélkül is nagyon örült, hogy nyomtatásban viszontláthatta az ajánlott étel leírását. S így van evvel most is. A megjelent köteteket kicsit szakmai szemmel is nézi, elárulta, nyugdíjba vonulásáig szakácsként és szakoktatóként dolgozott. Sokan biztatták saját könyv megírására. Mint mondta, nincs ilyen vágya, megelégszik avval, ha egy-egy étele bekerül a kiadványainkba. Az olvasókkal közösen szerkesztett szakácskönyvek ötletét nagyon jónak tartja, igényes, szép kivitelüket nemcsak ő, hanem a felesége is dicsérte. Az érdeklődésüket felkeltő ételeket pedig ki is próbálták.
-Így készítettünk például már kukorica prószát szilvalekvárral, és a feleségem a Desszertek könyvéből sütötte meg ezt a gyümölcsös kukoricalisztes süteményt is - ultalt nekünk kínált édességre. Mindketten örömmel sürögnek a konyhában, bár azt egyikük sem szereti, ha a másik beleszól, mit, hogyan. A férj főleg a melegtésztákat készíti szívesen, azaz többek közt rétest, vargabélest, túró- és szilvás gombócot. S az sem maradt titokban, hogy nemcsak főzni szeret, hanem énekelni is, a keszthelyi Helikon kórustagja. Két felnőtt fiuk van, s noha egyikük sem szakács, mindketten jártasak a konyhaművészetben, mi több, egyik másik kiadványunkban receptjeik is fellelhetők.
A zalaegerszegi Sándor Piroska nevével ugyancsak több szakácskönyvünkben találkozhatunk, olvasónk receptjeiből kitűnik, nemcsak a desszertek és a hagyományos ételek készítésében jártas.
- Kedveljük a halételeket, a harcsaszelet tejszínes gombamártással különösen finom. Boldog vagyok, hogy a mostani válogatásba is bekerültek a receptjeim. Magam is szívesen kipróbálom mások ajánlásait - mondta örömmel. - Elárulta, további recepteket is küldött, mégpedig a következő, Ünnepi ételek könyvébe.
A PLT legújabb kiadványába több kanizsai háziasszony is bekerült, Szabóné Szücs Hajnalka tegnap az új receptkönyv tiszteletpéldányát is átvehette.
- Már korábban is gondolkodtam azon, hogy beküldök pár receptet, de ez a mostani halak, vadak receptkönyv kifejezetten passzolt nekem - árulta el Hajnalka. - Tulajdonképpen szerencsém van, hiszen az öcsém vadász, így viszonylag gyakran jutok vadhúshoz. Az általam beküldött receptet, illetve egytálételt szarvas oldalas savanyú káposztával egyébként a balatonedericsi vadászfesztiválon kóstoltam először. Azóta többször is elkészítettem, s mondhatom: a rokonság elismerését is kivívtam vele. A lényeg, hogy külön kell megfőzni a szarvast és külön a káposztát, s csak azt követően kell összedolgozni.
Mint azt Hajnalka elmondta: fiatal kora óta otthonosan mozog a konyhában, a sütés-főzés tudományára anyósa tanította meg.
- Bizony, hogy jól főz a menyem, elkényezteti az egész családot mondta Hajnalka anyósa, Etus néni, aki elárulta: ha olykor szükség van rá a konyhában, ő maga is besegít az ebéd vagy a vacsora elkészítésében.
- Hogy mi lesz a mai menü? - kérdezett vissza az új receptkönyv tulajdonosa. - Már feltettem a cukorborsó-főzeléket, de holnap biztosan kipróbálok valami izgalmasat és újszerűt a receptkönyvből. Egyébként is megszállottan gyűjtöm a jó recepteket, az újság Szakács-rovatának is rendszeres olvasója vagyok.
A kanizsai háziasszony megerősítette, remek kezdeményezésnek tartja a PLT receptkönyv-sorozatát, hiszen ritka jó érzés az, mikor valaki viszontláthatja magát és az általa beküldött receptet egy nívós, színvonalas kiadványban.
A Hal- és vadételek könyve már kapható az ügyfélszolgálati irodáinkban és kézbesítőinknél, de megrendelhető a napilapból kivágott megrendelőszelvényen, illetve a terjesztési irodák zöldszámain. A kötet ára 1990 forint, hűségkártyával 1490 forint.
Pályázatunk minden eddiginél jobban aktivizálta a férfi olvasóinkat
- A Hal- és vadételek könyve nemcsak az ételek és az alapanyagok miatt különleges, hanem azért is, mert ez a pályázatunk minden eddiginél jobban aktivizálta a férfi olvasóinkat, akik beküldött receptjeikkel igazolták, hogy a gasztronómiának e területén a férfiak igazán otthon vannak - mondta el Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társasága ügyvezető igazgatója.
- Az olvasóinktól beérkezett 700 receptből kiválasztott 171 étel mindegyike különlegesség, nehezen tudnék választani közülük, ha egy étlapon látnám őket. Számomra talán a szarvastüdő rántva a legizgalmasabb fogás, ha tehetem, meg is kóstolom, de szívesen megpróbálkoznék az elkészítésével is. Az ételek alapanyagának a többsége azonban gondos, szakszerű előkészítést és bánásmódot igényel, ezért felvetődött, hogy az érdeklődők számára a jövőben speciális főzőtanfolyamot indítunk.