Hírek

2011.09.20. 07:00

Meglepetés a 27 százalék

Az állam legszélesebb körű, legnagyobb bevételi forrása jövőre a tervek szerint az általános forgalmi adó (áfa) lesz, amit a tervek szerint a jelenlegi 25-ről 27 százalékra emelnének.

Hajdu Péter

Vámos Györgytől, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárától kérdeztük, hogy számítottak-e erre, és továbbadja-e a 2 százalékot az ágazat?

- Meglepetés volt ez az áfaemelési terv számomra is. Azonban többféle adó emeléséről van szó, amelyek együttes hatására jövőre 3,4 helyett 4,2 százalékos inflációval számol a kormány. A pénzromlás tervezett mértékéből 1,6 százalékot képvisel majd az áfa. A kereskedőknek már nincs tartalékuk, ezért az emelkedő adók döntő része meg fog jelenni az árakban. Ennek egyik hatása az lesz, hogy a kereskedelem és a vásárlók is elsősorban az olcsóbb beszerzési helyeket keresik majd. Ami nagyon lényeges a kereskedelem számára, az, hogy a tervek szerint nem lesz további fogyasztáscsökkenés, várhatóan stabilizálódik a helyzet. A kormány 0,2 százalékos emelkedésre számít - említette optimistán a főtitkár, megemlítve, ehhez a devizahitelesek megsegítése nagyban hozzájárulhat. Hozzátette, véleménye szerint néhány alapvető cikk áfáját - tej, kenyér - le kellene vinni 5 százalékra, másokét - például iskolai füzet, babaápolási cikkek - 18 százalékra, ugyanis ezek, s még néhány más termékféleség nem bírja el a magas áfát.



Kapcsolódó cikkeink: 

(Állam)háztartási sokk: nem megszorítás, de rosszabb lesz

Megint vissza az ismert útra (jegyzet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!