Hírek

2011.09.25. 15:51

Kutatók éjszakája: innovatív csók, gerjesztő horror és a Google

A tudományos kutatások közérthetőségét hivatott előmozdítani a néhány éve útjára indított Kutatók éjszakája elnevezésű programsorozat, amihez az idén a Pannon Egyetem kanizsai kampusza is csatlakozott öt előadással.

Sámel József


Kanizsán pénteken tartottak először esti, éjszakai kampuszolást, mely keretében az informatika, a művészet, illetve a gazdaságtudományok területéről hallhattak érdekes előadásokat, ha úgy tetszik kulisszatitkokat az érdeklődők.

A rendezvény nem titkolt célja volt az is, hogy kedvet adjanak a továbbtanulás előtt álló fiataloknak a dél-zalai város felsőoktatási intézményéhez.

Az előadások sorát Jaskó Szilárd kezdte, aki a jelenlévőkön mutatta be, miként lehet felépíteni egy bonyolult informatikai hálózatot. A hallgatóság tagjai, akik az előadás alatt számítógépekké, kapcsolókká, felhasználókká avanzsáltak, így interaktív keretek közt ismerkedhettek meg az informattika ezen területével.

Dr. Birkner Zoltán kampuszigazgató az innováció témakörébe kalauzolta a hallgatókat, s tette ezt úgy, hogy történelmi példákon keresztül mutatta be csók innovációs jelentőségét.

- Az innováció elég közkedvelt kifejezés manapság, szinte mindenhez oda lehet biggyeszteni, mint jó pár évvel ezelőtt a manager szót - kezdte dr. Birkner Zoltán.  - Ez nem is nagy baj, hiszen az innováció a dolgok másként csinálásának képességét jelenti, azaz nem kell világraszóló újítást feltalálni, elegendő, ha a mások által kidolgozott fejlesztéseket úgy alkalmazom, hogy számomra vagy a cégem számára előnyt, növekedést, megtakarítást jelentsen. Innováció a társas érintkezés terén is jelen van. A csóknak például volt történelmet, a társadalmi berendezkedést befolyásoló szerepe is, tehát innovációt generált. Az átok legyőzésének képessége például számos mesében a csóknak köszönhető, gondoljunk csak Csipkerózsika történetére. De megemlíthetném Brezsnyev és Kádár elvtárs csókját, ami egy letűnt kor jelképe volt.

Lehota János egy érdekes témát választott, detektív regényeken és filmeken keresztül mutatta be, hogy a félelem, az undor, egyáltalán a horror miként jelent meg a különböző korszakokban. Mint mondta: a horrorhoz való vonzódás azért érdekes, mert miközben félelmet gerjeszt, valamiféle izgalmat és kíváncsiságot is kifejt azzal, hogy túllép az emberi lét határain. Persze a történelem különböző korszakaiban mindig mástól retteget az ember. A századelőn például Drakulától, Frankensteintől, majd később a pszichopata gyilkosoktól, a bennünk lévő ördögtől. A könyvekben és a filmekben feldolgozott történetek ugyanakkor azért okoznak katarzist, mert megismerhetővé válnak ezek az alakok, így integrálhatóak az emberi lét és tudat keretei közé.

Dr. Péter Erzsébet egy merőben más területről, az egészségügyről beszélt. Mondandóját reprezentatív kutatás eredményeivel támasztotta alá.
 
- A felmérést tavasszal készítettük Kanizsán, s arra kerestük a választ, hogy mitől érzik egészségesnek magukat az emberek  - magyarázta dr. Péter Erzsébet.  - Érdekes válaszok születtek, amikor arra azt kérdeztük, hogy ki és miért választja inkább a magánrendelést az állami ellátás helyett? Az emberek többsége a rájuk szánt idővel magyarázta a döntést, amiből az is következik, ők is úgy tapasztalják, hogy leterheltek, fáradtak az orvosok. Mindez azzal is magyarázható, hogy ma már 65-70 éves korukig élnek az emberek, ugyanakkor erre nincs felkészülve az egészségügyi rendszer. Aztán az is érdekes kérdés, hogy a felmérések szerint a világon sokkal több az elhízott ember, mint az alultáplált, s hogy a fejlett országokban sokkal több a stresszből adódó betegség és haláleset - például öngyilkosság -, mint a fejlődő országokban.

Az est utolsó előadója, a nagykanizsai kampusz adjunktusa, dr. Skrop Adrienn volt, aki érdekes barangolásra hívta a hallgatóságot a Google világába. Mint mondta: az 1998-ban létrejött keresőrendszer azért volt újszerű, mert nem csak a weboldalak tartalmát vizsgálta, hanem a weboldalak közti úgynevezett hiperlinkeket, kapcsolatokat is számon tartotta. Azaz, amelyik oldalra több hiperlink mutat, az előrébb kerül a keresőrendszerben. Az előadó a Google néhány hasznos funkcióját is bemutatott, így többek közt a könyvkereső programok, ami kifejezetten hasznos lehet a főiskolások és egyetemisták számára, hiszen megbízható szakirodalmat lehet találni. S, hogy a Google milyen egyéb innovatív és gazdasági változásokat hozott, arra jó példa a keresőpotimizálás, azaz annak elérése ugyanis, hogy egy weboldal az első 10-20 találat között legyen. Erre ugyanis ma már kisebb iparág épült.


 
TIZENKÉT SZAK, HATSZÁZ HALLGATÓ

A Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának közel 600 hallgatója van. Az intézmény falain belül 12 szakon oktatnak, ebből kettő mesterképzést takar. A PEN oktatóinak kétharmada tudományos fokozattal rendelkezik. A képzés két oktatási épületben zajlik, s rendelkezésre áll egy több szintes kollégium is. Így a kampusz hasznos alapterülete eléri a 4000 négyzetmétert. Az intézmény nívóját az is emeli, hogy jelenleg négy nemzetközi projektben vesz részt a PEN.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!