Hírek

2011.09.16. 14:41

Jut elég pénz a Principálisra?

Jövőre megvalósulhat a Principális-csatorna kotrása - tudtuk meg Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkártól. Ezzel a környező lápterületek is kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek.

Horváth-Balogh Attila

Az államtitkár elmondta: a vízügy korábban zárolt 3 milliárd forintját felszabadították, a tervek szerint ebből kapna a területileg illetékes Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és  Vízügyi Igazgatóság is. Ebből a forrásból kerülhetne sor az eliszaposodott, növényzettel benőtt Principális-csatorna kitisztítására. A munkálatok az államtitkár szerint több száz millió forintba kerülhetnek, s úgy néz ki, hogy ha idén már nem is, de a jövő évi költségvetésben el tudják rá különíteni a szükséges pénzösszeget.


Ha valóban megvalósul, a beruházás környezet-, pontosabban lápvédelmi szempontból is pozitív hatással bír majd, ugyanis biztosított lesz a csatorna melletti tőzegterületek megfelelő vízellátása. Márpedig ez fontos feltétele a lápok folyamatos megújulásának.

A csatorna kitisztítását már évek óta sürgetik a környező települések polgármesterei, ugyanis a megnövekedett tavaszi vízhozamot nem bírja elvezetni, s rendszeresen belvízkárokat okoz a mederből kiöntő Principális.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!