Hírek

2011.09.28. 06:03

Hely a szégyenlistán

A Hódmezővásárhely honlapjára felrakott, „szégyenlistán” a helyi adók befizetésével elmaradt állampolgárokat állította pellengérre az önkormányzat. Vajon terveznek hasonlót Zalában?

Horváth-Balogh Attila

– Az adózás rendjéről szóló törvény abban az esetben teszi lehetővé a hátralékkal rendelkező adózók közzétételét, ha az adóhatóság a magánszemélyek esetében 10 millió forintot, más adózók esetében pedig 100 millió forintot meghaladó összegű, ki nem egyenlített adóhiányt állapít meg – bocsátotta előre Tóth Csilla, a zalaegerszegi polgármesteri hivatal adóosztályának vezetője. – Az összeghatárokra tekintettel nálunk ilyen közzétételi kötelezettség nem áll fenn, így nem tervezünk hasonló tartalmú lépést sem. A hátralékokkal kapcsolatban pedig úgy vélem, feltétlenül figyelembe kell venni azt is, hogy azok az adózók fizetési készségével, avagy inkább a képességével állnak összefüggésben.

A nagykanizsai polgármesteri hivatal adóügyi osztályának vezetője, Somogyi Ottó a hátralékoslistával kapcsolatban nem kívánta megosztani a véleményét, azt viszont elárulta: az idei kanizsai adóbevétel nagysága és a fizetési hajlandóság hasonló a tavalyihoz.


– Összességében 4 milliárd forint bevételt terveztünk az iparűzési és a gépjárműadóból – mondta. – Időarányosan jól állunk, a mostani állapot szerint eddig építményadóból az előirányzat 99, iparűzésiből 91,5, gépjárműadóból pedig a 88 százaléka érkezett már be, ami nagyon jó arány. A hátralékosok száma a gépjárműadó vonatkozásában a legtöbb, de többségük októberig be szokta fizetni az elmaradt összeget.

A keszthelyi hivatal adócsoport-vezetője, Szommer Anett leszögezte: meg sem fordult a fejükben a hódmezővásárhelyihez hasonló „feketelista” összeállítása. Annak láttán viszont felmerült benne: nem biztos, hogy a listával Hódmezővásárhely nem sért adótitkot. A keszthelyi közteherviselési tapasztalatokkal kapcsolatban végül hozzáfűzte: nem érzékelik, hogy romlott volna az adózási morál a Balaton-parti városban. Sőt, időarányosan még jobb is a helyzetük, mint tavaly, holott nem emelték az adók mértékét sem. A szakember úgy véli, talán a behajtás volt kicsit hatékonyabb...


DRASZTIKUS LÉPÉS
A hátralékos állampolgárok a lista tanúsága szerint 3500-nál is többen vannak. Összeállításakor az önkormányzat a bankok BAR-listáját és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyilvántartását vette alapul. Az anyagban már 1000 forint elmaradással rendelkező adózó is szerepel, névvel, címmel, s ez a kétes dicsőség jár a lista csúcsát elfoglaló, 5,3 millió forintos elmaradást produkáló vállalkozásnak is. A lépésre azért volt szükség, mert a város kintlévősége elérte a 150 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!