Hírek

2011.09.22. 08:59

Fröccsöt, csak jó borból!

Annak ellenére, hogy hazánkban született, meglehetősen méltatlan helyzetben van Magyarországon a fröccs. Dancs József ezért saját készítésű plakátokkal népszerűsíti az italt.

Sámel József

A keszthelyi Vendéglátó, Idegenforgalmi és Kereskedelmi Szakképző Iskola szaktanára vallja: a fröccs önmagában is Hungaricumnak számít, fontos, hogy az ne csak a kiskocsmákban legyen ismert.

- Egy kezdeményezés szerint az idei a fröccs éve, jó lenne elérni, hogy az ital a reneszánszát élje, újra kedvelt legyen. Ehhez a törekvéshez kívánok hozzájárulni szaktanárként, s borosgazdaként egyaránt - fogalmazta meg a célokat, hozzáfűzve: ő maga Lendvajakabfán szőlészkedik, gyermekkori barátjával, Vidám Jánossal több fajtát termelnek, köztük a Kormint. - Úgy gondoltam, tablót készítek, melyen szerepel minden fontos adat, ami a fröccsel kapcsolatos. Az ital rövid történetétől kezdve a legnépszerűbb fajták keverési arányáig. Merthogy - a bor és a szintén magyar eredetű szóda mennyiségétől függően - számtalanféle fröccs létezik. A kicsin és nagyon, illetve a hosszúlépésen túl csak néhány a legnépszerűbbek közül: házmester, lakófröccs, 6:3 (Puskás Öcsi) fröccs, bakteranyós, távolugrás.


Természetesen nem mindegy az sem, hogy milyen borból készül az ital, ahogy az sem, hogy milyen ételekhez fogyasztjuk.

- Alapszabály, hogy fröccsöt - legyen az vörös vagy fehér - csak jó minőségű borból szabad készíteni, silányból nem! A vegyes vörösborok mellett sokan a tiszta rizlingre esküsznek, ha a fröccskészítésre kerül sor. Figyeljünk a pontos keverési arányokra, s ne feledjük: az igazi nem ásványvízzel, hanem szódával készül. Úgy, hogy először a bort öntjük a pohárba. Ez sem mindegy! Merthogy az osztrákok például éppen fordítva készítik, s érdekes módon más az ital jellege... Mely ételekhez ajánlott? Nos, a zsírosakhoz mindenképpen, nem hiába volt a disznóölések kedvelt itala. De számos más étek után jó szomjoltó, ahogy természetesen nyáron is.

Dancs József megjegyezte: a magyar történelmileg nem sörös, hanem egyértelműen boros nemzet.
- Ehhez hozzátartozik a fröccs, mely igazi Hungaricum. Jó lenne, el kell érni, hogy méltó helyre kerüljön a magyarországon kedvelt italok körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!